nlc.hu
Aktuális

Repülés közben szakadt ki egy darab az Alaska Airlines Boeingjéből

Repülés közben szakadt ki egy darab az Alaska Airlines Boeingjéből

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala 171 Boeing Max 9 típusú gép felszállását tiltotta meg.
Repülés közben szakadt ki egy darab az Alaska Airlines Boeingjéből

„A helyzet annyira súlyos volt az utastérben, hogy a huzat az egyik utasról még a pólót is letépte” – írta az X-en (korábbi Twitter) a Portlandből Kaliforniába tartó gép egyik utasa. A Boeing 737 Max 9 típusú repülőgép péntek éjjel 177 utassal a fedélzeten, 35 perccel a felszállás után kénytelen volt visszafordulni, miután a vadonatúj repülőgép utasterének kiszakadt egy darabja – írja a Reutersre hivatkozva a Telex.

A baleset után az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) számos – egész pontosan 171 – hasonló típusú repülőgép ideiglenes repülési tilalmát rendeltek el, ami már szombaton hatályba lépett. A hivatal célja, hogy alaposan átvizsgálják a szóban forgó gépeket, ami egyenként 4-8 órát vesz majd igénybe.

A lap emlékeztet, hogy a Boeing 737 MAX-ot két légikatasztrófa után egyszer már letiltották: 2018 októberében egy indonéz, 2019 márciusában pedig egy etióp gép zuhant le röviddel a felszállás után. Mint később kiderült azért, mert a pilóták nem tudtak a gépbe épített Manőverkarakterisztikai Rásegítő Rendszerről, ami automatikusan lenyomja a gép orrát, ha túl meredeken emelkedik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top