nlc.hu
Aktuális

Boeing-baleset: fejlemények

Egy hátsó kertben találták meg a Boeingből kiszakadt darabot

Egy tanár bukkant rá. Vizsgálják a horrorbaleset okait.
Boeing-baleset

Egy külvárosi ház udvarán megtalálták azt a kulcsfontosságú alkatrészt, amelynek elvesztése miatt kényszerleszállást hajtott végre az amerikai Alaska Airlines 737 MAX típusú repülőgépe – számolt be az MTI. A vészkijáratot fedő panel leszakadt az Alaska Airlines repülőgépének bal oldaláról pénteken, az oregoni Portlandből a kaliforniai Ontario felé tartó felszállást követően, a gépben nyomáscsökkenés következett be, és a pilóták kénytelenek voltak visszafordulni a 171 utassal és a hatfős személyzettel a fedélzeten. A panel elvesztése során keletkezett légáramlat elég erős volt ahhoz, hogy repülés közben felszakítsa a pilótafülke ajtaját.

A Szövetségi Légügyi Hatóság szombaton elrendelte 171 Boeing MAX 9 típusú repülőgép ideiglenes repülési tilalmát, amelyekbe ugyanezt a mintegy 27 kilogramm súlyú panelt szerelték be, és amely egy főként fapados légitársaságok által használt vészkijárati ajtót pótol.

Egy tanár bukkant rá

Az eltűnt panelt vasárnap egy – csak „Bob” néven azonosított – portlandi iskolai tanár találta meg a Cedar Hills városrészben lévő háza hátsó kertjében. A hiányzó alkatrész amúgy „kulcsfontosságú” a baleset okának meghatározásához.

December 7-én, január 3-án és január 4-én ugyanezen az Alaska Airlines repülőgépen bekapcsolt az automatikus nyomáskiegyenlítés hibajelző lámpája, de nem volt világos, hogy van-e összefüggés ezen incidensek és a baleset között. Az Alaska Airlines az incidensek után úgy döntött, hogy nem használja a repülőgépet a Hawaii felé tartó hosszú, víz fölötti repülésekre, hogy szükség esetén gyorsan vissza tudjon térni egy repülőtérre.

Ideiglenes repülési tilalom

A Légügyi Hatóság vasárnapi közlése szerint az érintett Boeing MAX 9-es repülőgépek flottája – beleértve más légitársaságok, köztük a United Airlines üzemeltetőit is – mindaddig repülési tilalom alatt marad, amíg a szabályozó hatóság meg nem győződik azok biztonságáról.

  • Az Alaska Airlines vasárnap 170, hétfőn pedig további 60 járatot törölt, és közölte, hogy a repülési tilalom miatt az utazási fennakadások várhatóan legalább a hét közepéig eltartanak.
  • Az Egyesült Államok egyik legnagyobb légitársasága, a United Airlines 79 MAX 9 típusú gépét kénytelen nélkülözni, a cég vasárnap 230 járatot, azaz a tervezett indulások 8 százalékát törölte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top