nlc.hu
Aktuális

Külföldi magyarok ingyen utazása

Ingyen utazhatnak itthon számos ország állampolgárai tavasztól

A minisztérium nagyot álmodott az utazási kedvezményekről.

Az építési és közlekedési miniszter Lázár János bejelentette, hogy márciustól átalakítják a közlekedési kedvezmények rendszerét. A MÁV és a Volán járatain az ország- és vármegye bérleten kívül megszűnik minden bérlettípus. Ingyen utazás vár viszont a külföldi magyarokra.

Az átalakítás a határon túli magyarok utazási kedvezményét is érinti,

Szabad Magyar Szó megkérdezte a MÁV-ot a részletekről. A MÁV szerint márciustól „a magyar igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben”.

Ingyen utazhatnak itthon számos ország állampolgárai tavasztól

Ugyanez vonatkozik a magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezőkre is. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítő jegy váltásával vehetők igénybe.

A magyar igazolvány eddig évi négy utazást tett lehetővé Magyarországon belül kilencvenszázalékos kedvezménnyel.

A március elsejétől érvényes érdekesebb változások:

·         a vármegye- és az országbérleten kívül minden bérlet megszűnik;

·         bevezetnek két új jegyet: a vármegye 24-et, amely 990 forintba kerül majd, és a Magyarország 24-et, amely pedig 4990 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy a MÁV-Volán járműveken naponta 990 forintért lehet egy vármegyében közlekedni, az országban pedig 4990 forintért.

·         Az utazási kedvezmények közül a jelenlegi 62-ből 24 marad érvényben.

·         Megszűnik a gyerekkel utazók 33 százalékos kedvezménye, a gyerekek viszont ingyen használhatják a vonatokat és a távolsági buszokat.

·         A biciklijegyek ára minden útra 500 forint lesz, az eddig jellemző 2-300 forint helyett.

Szabad Európa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top