nlc.hu
Aktuális

Iratok az Epstein-tárgyalásokról

Hiába halott, Jeffrey Epstein még évtizedekig velünk marad

Több ezer oldalnyi dokumentum került nyilvánosságra a gyerekekkel szexrabszolgaként kereskedő milliárdos kapcsolatairól és viselt dolgairól, és bár sok újdonság nincs bennük, így is hátborzongató olvasni a rideg bírósági iratokat. András herceg sárosabb, mint valaha, egy tanú nem létező videókra hivatkozott, Bill Gates pedig bizarr ügyben rágta Epstein fülét.

A Jeffrey Epstein nevű szörnyeteg négy éve finoman fogalmazva gyanús körülmények között öngyilkos lett a börtönben; az embert, aki óvatos becslések szerint is több tucatnyi kiskorút erőszakolt meg, aligha sajnálja épeszű felnőtt, halála legfeljebb azért rossz hír, mert így a bíróság kénytelen volt ejteni a vádakat, azaz áldozatai hiába várják a valódi elégtételt. Jobbkeze és emberkereskedelem-birodalmának szervezője, kerítője, mindenese, Ghislaine Maxwell másfél éve húsz évnyi börtönbüntetést kapott, azaz valószínűleg őt is a rácsok mögött éri majd a halál.

Az egész történet még a Harwey Weinstein-botránnyal elkezdődött #metoo mércéjével nézve is rettenetes, és nagyon úgy tűnik, hogy még sokáig velünk marad: a fiatal nők, lányok testével kereskedő, őket a szupergazdag elit tagjainak kiszervező pár a következő hónapokban is rendszeresen szembe jön majd a címlapokon, köszönhetően annak a több száz oldalnyi, részletekben nyilvánosságra kerülő dokumentumnak, amelyet most januárban kezdtek publikálni. Miután egy New York-i bíró elrendelte ezt, máris több száz név bukkant fel, arról nem is beszélve, hogy csak most kezdik kibogozni, kik voltak a szövevényes és vérfagyasztó történet szereplői, és milyen kapcsolatban állhattak a bűnözővel. Ez a több száz név természetesen nem csak a bűnösöket takarja, sőt, a többség tanú, áldozat vagy Epsteinék ártatlan ismerőse, de így is ijesztő, ami eddig kiderült.

Mindez egyébként Virginia Giuffre perének köszönhető; ő azt állítja, a pár szexuális tevékenységre kényszerítette, majd eladta őt gazdag ismerőseinek, többek közt András hercegnek. Természetesen minden érintett tagad mindent. Maxwell pedig azóta is ártatlannak vallja magát.

Epstein áldozatai érkeznek a New York-i bíróságra 2022-ben (fotó: Spencer Platt/Getty Images)

Epstein áldozatai érkeznek a New York-i bíróságra 2022-ben (fotó: Spencer Platt/Getty Images)

A január elején, négy részletben nyilvánosságra hozott több ezer oldal egyébként nagy meglepetést nem tartogatott, de így is hátborzongató olvasni őket, főleg, mert végre nem szenzációhajhász cikkek, hanem száraz jogi dokumentumok részletezik Epstein kiterjedt hálózatának viselt dolgait. Loretta Preska, a New York-i bíró, aki elrendelte a publikálást, azt mondta, főleg azért döntött így, mert a nevek eddig is ismertek voltak, különösebb jelentősége tehát nincs az akták nyilvánosságra kerülésének. Azért így is akad egy-két új információ, illetve eddig kevés nyilvánosságot kapott tanúk erősítik meg az ismert sztorikat. Alább ezeket tekintjük át.

András herceg

A hírneve romokban, karrierjének vége, de nem ítélték el András herceget, aki peren kívül egyezett meg az őt szexuális bántalmazással vádoló Giuffre-vel. Ő még évekkel ezelőtt állította, hogy 16 éves korában beszervezték Epstein szexrabszolga-hálózatába, ahol a milliárdos és barátai, például András is szexre kényszerítették. A herceg a kétezres évek elején zaklatta őt Maxwell otthonában. A most kikerült iratokban olvasható egy másik áldozat, az Epstein asszisztenseként (és „szexuális masszőzeként”) dolgozó Johanna Sjoberg vallomása is, aki a tárgyaláson elmesélte, hogyan kezdődött mindez:

Egy Epstein lakásán tartott bulin, ahol jelen volt András is, előkerült egy, a herceget ábrázoló, életnagyságú bábú; ekkor Maxwell kitalálta, hogy a valódi és a bábú Andrással, illetve a két nővel készítsenek egy közös képet. Sjoberg a herceg ölébe ült, a bábút Giuffre ölébe tették, a kezét a mellére helyezték, András pedig az asszisztens mellét fogta a fotó kedvéért.

A védelem szerint ezek koholt vádak, amelyeket egy újságíró segített kitalálni az András herceget vádoló nőknek. Korábban előkerült egy fotó is, amelyen a herceg, Giuffre és Maxwell látható; mint a nő elmondta, 10 és 15 ezer dollár közötti összegeket kapott azért, hogy több alkalommal lefeküdjön a herceggel, később pedig egy médiacég fizetett neki 160 ezer dollárt két leleplező cikkért és az említett fotóért, amelyről Andrásék azt állítják, hogy hamis. A herceg korábban, az elhíresült tévéinterjújában (erről később) azt mondta, nem emlékszik arra, hogy valaha találkozott volna a lánnyal. Ennek ellent mond Epstein pilótájának vallomása: ő a tárgyaláson elmondta, hogy a Lolita Express nevű gépen (igen, tényleg így hívták a milliárdos magángépét, amelyen a gazdag barátait és az általa tárgyként birtokolt nőket szállította) fel-felbukkant András, ahogy Giuffre is, igaz, ő a tanú szerint „nem tűnt fiatalnak”.

András herceg, Ghislaine Maxwell

Az ominózus fotó, rajta András herceg, Virginia Giuffre és Ghislaine Maxwell (forrás: Southern District of New York / AFP)

A királyi családban betöltött szerepéről mindenesetre lemondott, két éve pedig – pár héttel azelőtt, hogy vallomást kellett volna tennie – megállapodott az őt vádoló nővel, hogy 12 millió fontért cserébe ejti az ügyet. Az összeg előteremtésében a hírek szerint II. Erzsébet is segített, aki saját birtokának bevételeit ajánlotta fel fiának. A felek azóta sem beszélhetnek az ügyről, bocsánatkérésnek, felelősségvállalásnak nyoma sem volt az erről szóló, nyilvánosságra hozott levélben.

András hercegnek egyébként így sem lesz nyugta: az ügyről szóló botrányos 2019-es tévéinterjújából – amellyel örökre tönkretette hírnevét – filmet készít a Netflix Rufus Sewellel és Gillian Andersonnal a főszerepben. Ráadásul a testőreit sem fizeti többé az állam.

Bill Gates, Bill Clinton és más gazdagok

Az egyik állítólagos áldozat, Sarah Ransome a dokumentumok szerint azzal állt elő, hogy a szexuális bántalmazásokról videók is készültek, amelyeket maga Epstein forgatott, miközben az áldozatai ismerőseivel szexeltek. Ransome azt állítja, András herceg, Bill Clinton és Sir Richard Branson is szerepel ezeken a videókon, amelyeket az egyik szexre kényszerített nő megszerzett. Ő maga is látta ezeket a felvételeket, amelyekkel már 2008-ban a rendőrséghez fordult, ám ők nem segítettek, sőt, még meg is alázták. Azt is elmondta, hogy Donald Trumpnak is „szerveztek” nőket Epsteinék.

Az állításokat minden érintett tagadta, Branson cége például azt nyilatkozta, hogy a nő 2019-ben már bevallotta egy magazinban, hogy csak kitalálta az egészet. Ez egyébként részben igaz: a New Yokernek valóban elmondta, hogy nem látott ilyen felvételeket, de „szerette volna felhívni a figyelmet Epstein viselkedésére”, illetve azt akarta, hogy a milliárdos azt higgye, van mit nyilvánosságra hoznia, ha bántja őt. Csak Clinton nem reagált a vádakra, de azt elismerte, hogy Epstein sokáig a munkatársa volt, és hogy utazott a magángépén, de nem tudott arról, hogy mi folyik a színfalak mögött. (A jelek szerint az volt gyanús jel a volt elnök számára, hogy éppen egy Lolita Express nevű gépen ül.)

Donald és Melania Trump (akkor még Melania Knauss), Epstein és Ghislaine Maxwell a floridai Mar-a-Lagóban 2000-ben (Fotó: Davidoff Studios/Getty Images)

Donald és Melania Trump (akkor még Melania Knauss), Epstein és Ghislaine Maxwell a floridai Mar-a-Lagóban 2000-ben (Fotó: Davidoff Studios/Getty Images)

A januári dokumentumokban felbukkan még Stephen Hawking, David Copperfield, Naomi Campbell, Kevin Spacey és Michael Jackson neve is. Virginia Giuffre elmondta azt is, hogy legalább egy „ismert miniszterelnöknek” is kellett szexuális szolgáltatásokat nyújtania; hogy kiről van szó, azt nem árulta el. Stephen Hawking említése meglepő lehet: ő a periratok alapján Epstein szigetén járt, egy tudományos konferencián, amelyet a milliárdos fizetett. Ami Copperfieldet illeti: ő akár sáros is lehet, hiszen járt Epstein otthonában és Johanna Sjoberg vallomása szerint tudott arról, hogy Epstein több áldozatát is kifejezetten azért fizette, hogy toborozzon másokat, azaz kész is MLM-rendszerben zajlott a szexrabszolgák kerítése.

Jes Staley példája jól mutatja, hogy Epstein közelsége annyira mérgező volt, hogy elég, ha az ember tartotta vele a kapcsolatot és már ebbe is belebukhatott. A Barclays brit pénzügyi cég vezérigazgatóját a szövetségi hatóságok is vizsgálták, kifejezetten azért, mert azután is évekig tartotta vele a kapcsolatot, hogy 2008-ban, szintén gyermekprostitúcióért elítélték a milliárdost. Epstein akkor alig egy év után szabadult; Staley ez után is meglátogatta, és még 2015-ben is elutazott a magánszigetére. Nem tudni, mire jutottak, csak annyit közöltek, hogy a megállapításaikat Staley „vitatni kívánja”. Ezek után „közös megegyezéssel” megvált tőle az igazgatótanács. Staley egymilliárd forintnak megfelelő végkielégítéssel távozott.

Különösen érdekes Bill Gates ügye, akit nem szexuális visszaélések miatt emlegetnek Epstein kapcsán; az ő története inkább abszurd, már-már vicces. Gates ugyanis

Epsteintől remélte, hogy kilobbizza neki a Nobel-békedíjat.

A Daily Beast cikke szerint Gates többször megkereste Epsteint 2011 és 2014 között, azaz akkor, amikor már rég ismertek voltak a milliárdos viselt dolgai, hiszen évekkel korábban elítélték. Melinda Gates nem nézte jó szemmel; a hírek szerint végül éppen az Epsteinnel való kapcsolata miatt vált el a férjétől. A Gates Alapítvány egyik alkalmazottja szerint a főnök kifejezetten azért kereste a férfi társaságát, hogy segítsen meggyőzni a díjat odaítélő bizottságot, hogy terjesszék fel őt. Epstein végül 2013-ban be is mutatta Gatest a bizottságnak. Az alkalmazott szerint a díj „mindennél fontosabb volt” a Microsoft alapítójának, hiába figyelmeztette az alapítvány kommunikációs csapata, hogy nem éppen jó üzenet Epsteinnel haverkodni. A Vice magazin ráadásul arról is írt, hogy Gates „házassági tanácsokat” is kért tőle. A Nobel-díjat mindenesetre azóta sem kapta meg.

Mi lesz a pénzzel?

Jeffrey Epstein 2019-ben halt meg manhattani börtöncellájában. Alighanem több száz áldozata volt, akik joggal várják, hogy legalább anyagilag kompenzálják őket. Epstein 600 millió dolláros vagyont hagyott hátra, ebből hoztak létre számukra egy alapítványt. Jordana Feldman, az alapítvány kezelője akkor azt nyilatkozta, hogy kétszer annyian jelentkeztek, mint amire számítottak: 225-en.

Ebből 150 jelentkező esetén döntöttek úgy, hogy valóban Epstein áldozata, azaz jár neki a pénzből.

Majdnem mindenki elfogadta a felajánlott összeget, a többiek polgári peres kártérítést követelnek. Azaz hiába halt meg Jeffrey Epstein, „szellemi hagyatéka” a jogi eljárásoknak és az áldozatok traumáinak hála még évtizedekig velünk lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top