nlc.hu
Szabadidő

Hatalom és perverzió: A Ghislaine Maxwell-sztori kritika

Így lett a brit felsőosztály üdvöskéje egy milliárdos pedofil segítőtársa

Ghislaine Maxwell neve szorosan összefonódott az elmúlt évek legnagyobb szexbotrányával, ami során fény derült arra, hogy Jeffrey Epstein fiatalkorú lányok tucatjait hálózta be, hogy aztán szexuálisan kihasználja és prostitúcióra kényszerítse őket. Epstein azonban nem egyedül vitte véghez mindezt: végig ott volt a szerelméből lett hűséges segítőtársa, Ghislaine is.

Mit tennél, ha a pasidról kiderülne, hogy serdülő lányokra vadászik? A legtöbb nő számára nem is kérdés, hogy azonnal kirúgná az illetőt és a rendőrséghez fordulna. Nem így volt azonban Ghislaine Maxwell, aki nemcsak, hogy együtt maradt pedofil szerelmével, de még aktívan segített is neki kiépíteni egy gyermekprostitúció-hálózatot. De ki is volt a nő Jeffrey Epstein mögött? Esendő bűnbak vagy kegyetlen pszichopata? Erre kereste a választ a Netflix legújabb dokumentumfilmje, a Hatalom és perverzió: A Ghislaine Maxwell-sztori. 

A bő másfél órás film egyfajta kiegészítése a Jeffrey Epstein életéről szóló minisorozatnak: magáról Epsteinről viszonylag kevés szó esik, de a néző pontosan tudja, hogy végig ott van. Ha a milliárdos volt az agy, akkor Maxwell a kéz, ami elvégezte a piszkos munkát. Ez azonban nem teszi kevésbé gyomorforgatóvá a nő tetteit.

Aki már a csúcson született

Mi késztethet arra valakit, hogy szemet hunyjon a pedofília felett, sőt bűnsegéddé váljon? Könnyű lenne azt gondolni, hogy a pénz, a hatalom vagy ennek a kettőse. Ghislaine Maxwell történetében azonban az a legbizarrabb, hogy a nő tulajdonképpen egy pillanatig sem szorult rá Epstein presztízsére.

Ghislaine a médiamágnás Robert Maxwell lányaként mondhatni aranykanállal a kezében született: semmiből sem szenvedett hiányt, a legjobb iskolákba járt, és fiatal korától magabiztosan lavírozott a londoni és New York-i felső tízezer körében.

Vicces volt és élénk, a néhai barátai pedig „ragyogó debütánsként” írták le. Az egyetlen dolog, ami már nagyon korán megmutatkozott, az volt, hogy Ghislaine nem tartotta túl sokra a saját nemét – szabadosan beszélt a szexualitásról, a bulijain arra biztatta a hölgyvendégeket, hogy feküdjenek le a jelenlévő férfiakkal, és szuggesztív partijátékokat eszelt ki. Bár senki sem tudta megmagyarázni, hogy mi az, volt benne valami nyugtalanító – állították ismerősei.

A felszín mögött azonban Ghislaine élete sem volt tökéletes: édesapja, a médiaguru Robert Maxwell egy igazi szörnyeteg volt. A férfi diktátorként uralkodott a családja felett, verte a gyerekeit és szanaszét csalta a feleségét, aki csendben tűrte a megaláztatást. Ghislaine lényegében sosem látott normális férfi-nő kapcsolatot, és hamar magáévá tette istenített édesapja hozzáállását, ami szerint a maszkulinitás és a hatalom az igazi erény, a nők pedig csak a férfiak kielégítésére szolgálnak.

Ghislaine az édesapjával, Robert Maxwellel 1985-ben egy meccsen.Forrás: Getty Images

Ghislaine az édesapjával, Robert Maxwell-lel 1985-ben egy meccsen (Fotó: Getty Images)

A filmben megkérdezett ismerőseik leírása szerint Ghislaine és Robert Maxwell kapcsolata meglehetősen furcsán alakult: a férfi előszeretettel hordozta körbe és mutogatta trófeaként a fiatal és szép lányát. Amikor az apja rejtélyes módon a tengerbe fulladt, Ghislaine teljesen összetört, ráadásul hamarosan a család nyakába szakadt egy másik botrány is: kiderült, hogy Robert Maxwell óriási összeget csalt el a munkásai nyugdíjalapjából. A Maxwelleknek ezután nem volt maradása Londonban, így New Yorkba tették át a székhelyüket, ahol a nő hamarosan megismerkedett egy tehetős milliárdossal, Jeffrey Epsteinnel.

Barátnőből bűnsegéd

Ghislaine-t talán ugyanaz a kegyetlen hatalomvágy fogta meg Epsteinben, mint amit a saját édesapjában látott, de egy biztos: jól jöttek egymásnak. A nő, bár a család továbbra is tehetős maradt, nem tudta volna fenntartani a korábbi életszínvonalát a milliárdos nélkül, az újgazdag férfinek pedig hasznára vált a kifinomult, pedigrés barátnő.

Ami az elején szerelemnek indult – legalábbis Ghislaine részéről, aki minden áron el akarta vetetni magát Epsteinnel – fokozatosan furcsa fordulatot vett: a férfi egy idő után vele hajtatott fel fiatal nőket, akiket utána közösen szexre kényszerítettek. Azt, hogy mi játszódhatott le Ghislaine fejében, pontosan nem tudni, de árulkodó, hogy egy újságírónak, akit az életrajza megírásával bízott meg, arról mesélt, hogy Epstein egy furcsa betegségben szenved, ami miatt napi három orgazmusra van szüksége. Mivel ő nem tudja ezt teljesíteni, lányokat szed fel Jeffrey kielégítésére – mondta. A nő nem sokra tartotta ezeket az alkalmi szeretőket: „szemétnek” nevezte őket és lenézően nyilatkozott róluk, így az újságírónak eszébe sem jutott, hogy nem prostituáltakról, hanem kamaszokról lehet szó.

Ghislaine és Epstein egy partin.

Deborah Blohm, Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell és Gwendolyn Beck egy partin 1995-ben. Ekkor már a végét járta Epstein és Ghislaine kapcsolata, de a szakítás után is tettestársak maradtak (Fotó: Getty Images)

Gyanítható, hogy Ghislaine perverz módon maga is élvezte a kerítő szerepét, és hogy irányítóként részt vehet a szexuális aktusokban. Ezt bizonyítja az is, hogy bár a milliárdos és a nő közötti szerelmi kapcsolat a kilencvenes évek végére megszűnt, továbbra is közeli barátok és tettestársak maradtak.

Ghislaine válogatott módszerekkel szedte fel a fiatal lányokat: volt, aki egy luxusbutikban dolgozott eladóként, amikor a nő mondvacsinált okokkal a hotelszobájukba csalta, de gyakran előfordult az is, hogy a partijain résztvevő társaságbeli lányokat hálózta be. Később középiskolákban vadászott, amivel különösen jól járt: a végére már egy olyan hálózatot alakított ki, amiben a pénzszűkében lévő kamaszlányok egymást szervezték be, így neki csak azt kellett beosztania, hogy mikor ki ad „masszázst” Epsteinnek és perverz baráti körének.

A bukás

Ghislaine megérezhetett valamit akkor, amikor Epstein 2008-ban először került bíróság elé szexuális erőszak vádjával: ugyan a férfi csak pár hónapot ült, utána már nem nagyon mutatkoztak együtt a nyilvánosság előtt. Bár a színfalak mögött továbbra is közeli viszonyt ápoltak, a nő mindent megtett, hogy függetlenítse magát Epsteintől. Egy darabig a nagy környezetvédő szerepében tetszelgett: ahogy a filmben is látható, létrehozott egy óceánvédő alapítványt és beszédeket tartott a vízi élővilág megőrzéséről, utána viszont teljesen visszavonult.

Végül azonban nem tudta megúszni: Jeffrey Epstein 2019-es letartóztatása után 2020-ban Ghislaine is a hatóságok célkeresztjébe került, és bár megpróbált elbújni, végül a marylandi házában elfogták. A nő több mint egy évet töltött előzetes letartóztatásban, majd kezdetét vette a per, ami során négy áldozat is tanúskodott ellene. Az eljárás idén nyáron ért véget, a 60 éves nő az ítélet értelmében 20 év börtönt kapott többszörös szexuális kényszerítésért és emberkereskedelemért.

Bár Ghislaine megpróbált fellebbezni az ítélet ellen, nem sok esélye van a szabadulásra, és valószínűleg az élete hátralévő részét egy floridai börtönben fogja tölteni.

A rendszerszintű hibákról senki sem beszél

A Hatalom és perverzió: A Ghislaine Maxwell-sztori egyetlenegy apró, de annál fontosabb részletet hagyott ki: arról, hogy hogyan úszhatta meg a milliárdos pedofil és barátnője a számonkérést évtizedeken keresztül, kevés szó esik benne. Ahogy arról is, hogy kik voltak azok, akiket az Epstein–Maxwell prostituálthálózat kiszolgált. Az egyetlen személy, akiről biztosan tudjuk, hogy részt vett a dologban, az András herceg, de róla is csak azért derült ki, mert az egyik áldozat pert indított ellene.

Virginia Roberts Giuffre, Epstein egyik áldozata egy kamaszkori képet mutat magáról.

Virginia Roberts Giuffre 17 éves volt, amikor Ghislaine behálózta, majd Epstein és András herceg szexre kényszerítette. A nő húsz évvel később beperelte a főnemest (Fotó: Getty Images)

Ahelyett, hogy ezekre a dolgokra koncentrálna, a dokumentumfilm nagy része Ghislaine amatőr pszichoanalízisével foglalkozik. Talán nárcisztikus vagy pszichopata – találgatják a szakértők. A film a 140 perces játékidő nagy részét annak szenteli, hogy feltárja az apjával való kapcsolatát, és azt sugallja, hogy halála után Epsteinben találta meg a pótlékát. Bár Ghislaine pszichológiai profilja önmagában is érdekes, és dicséretes, hogy az áldozatok és az ügyvédek is megjelennek a történetben, mégsem teljesen kerek a sztori.

Ha az FBI is figyelte őket, akkor miért nem sikerült éveken át elkapni Epsteint és Ghislaine-t? Miért nem szólalt fel valaki, aki tudott az ügyeikről? Kik azok a „befolyásos barátok”, akik szintén részt vettek a kiskorú lányok szexuális kihasználásában?

Donald és Melania Trump pózol Jeffrey Epsteinnel és Ghislaine Maxwellel.

Donald Trump és Melania pózol Jeffrey Epsteinnel és Ghislaine Maxwellel egy partin. A közeli viszony ellenére, Trump a mai napig tagadja, hogy tudomása lett volna a visszaélésekről (Forrás: Getty Images)

Ezekre a kérdésekre nem válaszol a film és a nézőben óhatatlanul is megfogalmazódik annak a gondolata, hogy az elit ma pontosan azt teszi, mint eddig: összezár és hallgat. Bár Ghislaine megkapta méltó büntetését, ez sovány vigasz, tekintve, hogy még számtalan olyan szereplő lehet az Epstein-ügyben, akiket soha senki sem fog bíróság elé állítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top