nlc.hu
Aktuális

Kilátásban újabb országos Volán-sztrájk

Megbénulhat a tömegközlekedés, újabb Volán-sztrájk jöhet január végén

Ezúttal több mint 5 ezer sofőr szüntetné be a munkát.
Volánbusz

Január végén országosan megbénulhat a tömegközlekedés, ha a keddi munkáltatói bérajánlat mértéke nem megfelelő. Összesen 5978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka írta alá a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) bérkövetelését és a sztrájkot támogató ívet – tudta meg a Népszava.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke elmondta a lapnak, hogy csak abban az esetben tekintenének el a további nyomásgyakorlástól, ha a munkáltató a 25 százalékos bérkövetelésükhöz nagyon közeli ajánlattal állna elő, és 20 százalék alá semmiképpen nem megy. A MÁV-Volán-csoport érdekegyeztető tanács keddi ülésén a bérajánlat valószínűleg csak 10-12 százalékos lesz. 

Tavaly december közepén kétnapos országos sztrájkot tartottak. Akkor arról panaszkodtak a buszvezetők, hogy normális fizetés helyett túlórára kényszerítik őket. Egy évben 15 hónapnyi munkát végeznek, alapórával a bérük nettó 320-340 ezer között lenne, csak túlórával érik el a 400-450 ezret. Sőt a munkaidő-beosztásuk is igen sajátos. Aki pedig teheti, elmegy külföldre dolgozni: Szlovákiában és Szlovéniában például az itthoni bérük dupláját is megkeresik.

Egyébként a mozdonyvezetők is hasonló akcióra készülnek: ők legalább 18 százalékos bért követelnek. Ha sikertelen lesz a bértárgyalás, felkészülnek a sztrájkra.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Vasvári Tamás 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top