nlc.hu
Aktuális

Homofób törvény hibás megfogalmazása

Pert nyert a Líra, nem kell 12 milliós bírságot fizetnie a hibásan megírt homofób törvény miatt

A Líra Könyv Zrt. könyvkiadó kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián számolt be a döntésről.

Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója közösségi oldalán azt írta, hogy „A Líra az imént megnyerte a Fővárosi Kormányhivatal ellen indított perét: a hatóság jogszerűtlenül büntette meg 12 millió forintra a könyvkereskedőt, a Heartstopper című kötet forgalmazása nem volt jogszabálysértő.”

A fogyasztóvédelmi hivatal tavaly nyáron szabott ki 12 milliós bírságot

a homofób, „gyermekvédelmi” néven kiadott törvényre hivatkozva. A propaganda szolgálatába állított jogszabály egyik rendelkezése szerint a homoszexualitást megjelenítő, gyermekeknek szóló termékek csak elkülönítve, fóliacsomagolással árulhatók.

ítélet,

ítélet, fotó: iStock

Pontosabban:  erről szólna, de a jogalkotó vesszőhibát ejtett: „Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől

elkülönítve [vesszőhiány] csak zárt csomagolásban forgalmazható.”

Ez alapján csak az elkülönítve árult, a homoszexualitást megjelenítő könyveket kell befóliázni – arról azonban nincs szó, hogy milyen esetben kellene elkülöníteni őket. A Líra emiatt tudott pert indítani a Fővárosi Kormányhivatal ellen. A könyvkiadó szerint

a könyv egyébként sem népszerűsítette a homoszexualitást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top