nlc.hu
Aktuális

Drágulhat a csokoládé: történelmi csúcson a kakaó ára

Drágulhat a csokoládé: történelmi csúcson a kakaó ára

A száraz időjárás miatt károsodott a nyugat-afrikai termés.
Drágulhat a csokoládé: történelmi csúcson a kakaó ára

Globális rekordot döntött a kakaó ára, mert a száraz időjárás károsítja a nyugat-afrikai termést – írja a BBC cikke alapján a Telex. A cikkből emellett az is kiderült, hogy a New York-i nyersanyagpiacon tonnánként már 5874 dollárt kérnek a kakaóért, ami nagyjából duplája a tavalyi árnak.

„A kakaó történelmi árai várhatóan korlátozzák az idei bevételnövekedést” – figyelmeztetett a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, a Hershey vezérigazgatója, aki azt sem zárta ki, hogy árat emel az ügyfeleinek. „Tekintettel arra, hol állnak jelenleg a kakaóárak, az összes eszközt, beleértve az árképzést is, felhasználjuk az üzlet irányítására” – mondta el.

Nem a Hershey az egyetlen csokoládégyártó, aki vészharangot kongat. Múlt hónapban a Mondelez, a Cadbury márka mögött álló vállalat is az összetevők emelkedő árait jelölte meg a 2024-es év kihívásaként.

Éghajlatváltozás…

A BBC cikke szerint a kakaó történelmi áráért a nyugat-afrikai rossz termésátlag felel, ahol az El Nino időjárási jelenség most a szokottnál szárazabb időjárást okoz. A terméshozamra az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet mellett a csapadékmintázatok eltolódása is hatással van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top