nlc.hu
Aktuális

A bicskei pedofil kitüntetése

Balog Zoltánnak már 2012-ben szóltak a bicskei pedofilról, de ő inkább kitüntette

Szabó Máté ombudsman az emberi erőforrások miniszterének írt a bicskei gyerekotthonban történtekről.

Szabó Máté 2012-es ombudsmani jelentése a bicskei gyermekotthonban történt visszaélésekről készült. Szabó az AJB-3091/2012.  ügyről készített jelentésében részletezte a 2011-ben és 2012-ben történteket, egyben az emberi erőforrások miniszterét kérte, hívja fel a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók figyelmét a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési és együttműködési kötelezettség teljesítésének jelentőségére – idézett a jelentésből a 444.

Balog Zoltán

Balog Zoltán, MTI/Soós Lajos

A jelentés szerint több gyermek utalt arra,

hogy a pedofil igazgatójuk szexuális tartalmú célzásokat tesz, időnként intim helyen érinti meg őket. A gyermekek valós segítséget nem kaptak, a bántalmazás gyanújáról tudomással bíró felnőttek csupán egymás között tettek kísérletet a probléma megoldására, illetve szóltak az igazgatónak. A fenntartóhoz csak 2011 őszén fordultak, noha az alapvető jogok biztosa szerint már a gyermektől érkező első jelzés után is lehetőség lett volna arra, hogy az ügyben szakember (pszichológus, gyermekjogi képviselő, gyámi tanácsadó) járjon el. A gyermekvédelmi törvényben

előírt jelzési és együttműködési kötelezettség sem teljesült.

A rendőrség az igazgató ellen folytatott nyomozást 2012 nyarán megszüntette, mivel nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése – ami a körülmények ismeretében nem is csoda.

Az igazgató a nyomozás megindításakor lemondott

gyámi tisztségéről, a gyámhivatal pedig gyámul Kónya Endrét jelölte. Az igazgatóhelyettes hosszú évek óta a gyanúsított Vásárhelyi alárendeltje volt. Az alárendeltség miatt nem volt kizárható az érdekellentét a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy között. Ez közvetlenül veszélyeztette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

A pedofil igazgatót, Vásárhelyi Jánost

a szexuális zaklatásról szóló jelzések, a nyomozás és az ombudsmani vizsgálat ellenére sem függesztették fel, helyette kétszer is kitüntették. Előbb 2015-ben Bárczy István-díjjal jutalmazták, majd 2016-ban Balog Zoltán javaslatára megkapta a Magyar Bronz Érdemkeresztet. Vásárhelyi János egészen 2016-ig maradt a pozíciójában. Azután kellett távoznia, hogy egyik korábbi áldozata vonat elé vetette magát. A pedofil igazgató még a vizsgálat idején is az intézményben lakott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top