nlc.hu
Aktuális

Novák Katalin volt köztársasági elnök juttatásai

652 ezer forinttal kap többet Novák Katalin mostantól, mint elnök korában

A volt köztársasági elnököknek élethosszig jár az államfői javadalmazás.

A nagyvonalú magyarországi szabályozás a folyamatos jövedelem mellett szolgálati lakást egy fős személyzettel, kiemelt egészségügyi ellátást, autót sofőrrel, háromfős titkárságot is biztosít az ex-köztársasági elnökök számára. Áder János például 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott szolgálati lakásnak – írja a 444.

Novák Katalin

Novák Katalin Szarajevóban , fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalinnak lemondása ellenére is jár az államfői fizetés.

A politikusi fizetések pedig éppen márciustól emelkednek. Novák Katalin így többet kap majd lemondott államfőként, mint amikor még hivatalban volt. Februárban bruttó 4,6 millió volt az államfő fizetése, márciustól ez 652 ezer forinttal, 5,25 millióra nő. Szabály szerint a politikusok állami fizetését az előző évi bruttó átlagbérhez képest számolják ki és szorozzák fel. A KSH február 22-i adatközlése szerint a bruttó átlagbér a 2022-es 515 800 forintról 2023-ban 589 100 forintra nőtt. Ez 73 300 forint különbség, de

a politikusok számára fontosabb a 14,2 százalékos növekmény.

A „mezei” parlamenti képviselő az előző évi bruttó átlagbér háromszorosát kapja, de ehhez jöhet sok extra, például parlamenti bizottsági hely vagy valamilyen tisztség. Kövér László házelnök és Orbán Viktor kormányfő a képviselő alapdíj 2,7-szeresét kapja. Az államfői és exállamfői javadalmazás pedig a házelnöki, miniszterelnöki jövedelem 1,1-szerese.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top