nlc.hu
Aktuális

Egy hétéves kislány a vízbe fulladt a francia partoknál

Felborult egy menekülteket szállító csónak, vízbe fulladt egy hétéves kislány

Többeket pedig kórházba kellett vinni a francia partoknál történt tragédia után.

Megfulladt egy hétéves kislány vasárnap az Északi-tengerbe torkolló egyik csatornában Watten településnél egy hajóbalesetben. A hajó néhány kilométerre a partoktól borult fel, nem sokkal azután, hogy az emberek beszálltak, és valamennyi utas a vízbe esett, írja az MTI.   

Egy járókelő riasztotta a csendőröket és a tűzoltókat, akik azonnal a helyszínre siettek. A csónakban prefektúra szerint egy házaspár, két férfi és hat kisgyermek is tartózkodott, akik nincsenek életveszélyben.

Összesen tíz embert szállítottak kórházba – köztük az elhunyt kislány szüleit és testvéreit-, míg öt másik embert – két férfit és három gyermeket – a wattani városháza által rendelkezésre bocsátott terembe vitték.

Ez volt a harmadik halálos baleset az év eleje óta a La Manche-csatorna francia oldalán, ahonnan menekültek Angliába próbálnak átkelni. Szerdán egy 22 éves török férfi egyelőre tisztázatlan okból esett vízbe egy hajóról az észak-franciaországi Calais partjainál, két menekült pedig eltűnt.

Január 13-ról 14-re virradó éjszaka öt menekült, köztük egy 14 éves szíriai tinédzser halt meg az észak-franciaországi Wimereux-ben, amikor megpróbált elérni a 9 fokos vízben egy, már a tengeren lévő hajót, hogy azzal átkeljen az angol oldalra.

A francia hatóságok összesítése szerint tavaly 12 menekült vesztette életét, amikor megpróbált átkelni a La Manche-csatornán.

Felborult csónak Watten településnél

Felborult csónak Watten településnél. (Fotó: Bernard Barron/ AFP)

A brit hatóságok adatai szerint 2023-ban 29 437 ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán csónakokon átkelve, a 2022-es 45 ezres rekordot követően. Az átkelők 20 százaléka afgán állampolgár, őket követik a legnagyobb számban az irániak és a törökök, az eritreaiakat és az irakiakat megelőzve.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust február 22-én azt közölte, hogy előző nap a belga, a francia és a német bűnüldöző szervek 19 ember előállítása mellett felszámolták a La Manche-csatornán működő, embercsempészettel foglalkozó eddig ismert legjelentősebb bűnözői csoportot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top