nlc.hu
Aktuális

Az indiai vonatbaleset okat

Krikettmeccset néztek a mozdonyvezetők, összeütközött két vonat Indiában

Nem akartak lemaradni a sportközvetítésről. Tizennégyen haltak meg a tragédiában.
krikett

Azért ütközött össze két vonat októberben Indiában, mert az egyik mozdony vezetői krikettmecset néztek a mobiltelefonjukon, és nem vették észre a jelzőt. A szerencsétlenségben 14 ember halt meg. “Az Andra Pradesben történt legutóbbi eset azért történt, mert a mozdonyvezető és helyettese figyelmét elvonta egy krikettmeccs” – jelentette be a vasúti közlekedési miniszter, Asvini Vaisnav. Mint az MTI írja, a tárcavezető arról is beszélt, hogy folyamatban van olyan rendszerek telepítése, amelyek képesek érzékelni az ilyen figyelemeltereléseket, és biztosítják, hogy a mozdonyvezetők és társaik teljes mértékben a vonat vezetésére összpontosítsanak.

A baleset idején egyébként India Angliát fogadta a krikett-világbajnokságon, amit százmilliók néztek a tévében.

A labdarúgás után amúgy a krikett a világ második legnépszerűbb sportága, az előrejelzések szerint a népszerűsége a következő években csak növekedni fog. A sportágnak több mint egymilliárd követője van – leginkább Indiában (ott ez a nemzeti sport), Pakisztánban, Ausztráliában és Angliában –, sőt egy kutatás szerint a krikettet 300 millió 16 éven felüli űzi aktívan.

Egy másik ügyben a hatóságok elbocsátották az állomásfőnököt és három másik alkalmazottat, miután februárban egy tehervonat két órán keresztül 70 kilométert gurult mozdonyvezető nélkül. A tehervonaton éppen egymást váltották volna a vasutasok. Amikor Kathuában megálltak, hogy beüljön az új mozdonyvezető, feltehetően nem állították be a féket rendesen, ezért a vagonok egy idő után elindultak a lejtőn. A köveket szállító vonat Kathua és Hoshiarpur között száguldott mozdonyvezető nélkül. Alig tudták megállítani az elszabadult 53 vagont, végül farönköket tettek elé. Szerencsére senki sem sérült meg a nem mindennapi közlekedési malőrben.

Kiemelt fotó: Gareth Copley/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top