nlc.hu
Aktuális

Változás az utánvétellel rendelt csomagok esetében

Utánvétellel rendelsz? Feketelistára kerülhetsz, ha rendre nem veszed át a csomagjaidat

Tetemes kárt okoznak a webshopoknak az át nem vett csomagok.
utánvétel,

Összefogtak a webáruházak: kiszűrik azokat a vevőket, akik jelzés nélkül nem veszik át utánvétes csomagjaikat. Ők a jövőben csak előre fizethetnek – írja a 24.hu. A portál annak kapcsán járt ennek utána, hogy kiderült, a Rossmann-nál március 4-étől módosultak az általános szerződési feltételek, ami érinti az utánvétes csomagátvételt is. A drogérialánc ezután fenntartja magának a jogot, hogyha a webáruházakban – nemcsak a Rossmann webshopjában – lebonyolított vásárlásoknál valaki legalább két alkalommal nem veszi át az utánvétes fizetéssel megrendelt csomagját, úgy legközelebb már csak online bankkártyás, illetve ajándékkártyás fizetést kínálhatnak fel neki. 

Magas az utánvétes online vásárlások aránya a régióban, a csomagok mintegy 60 százalékát utánvétellel rendelik meg a vevők, többek között Magyarországon is. Ám ha nem veszik át az utánvétes csomagot, jelentős többletköltséget okoz a webáruházaknak: számítások szerint mintegy 4 ezer forint költsége lesz a webshopnak, azaz ennyi kárt okoznak az ilyen megrendelések. Ha a csomagok 5 százalékát nem veszik át, az már 20 millió forintos kár évente. Érthető, hogy a webáruházak nem szeretnének ennyi pénzt kidobni az ablakon.

Ennek szeretnék elejét venni az utánvét-ellenőrzés révén a rendszerhez csatlakozó webshopok azzal, hogy együttműködve kiszelektálják azokat a vevőket, akik gyakran nem veszik át az utánvétes csomagot, és számukra csak előre fizetést ajánlanak fel.

Az utánvét-ellenőrzést szorgalmazó Ecommerce Hungary webshopos érdekvédelmi szervezet szerint az utánvétes rendelést rendszeresen át nem vevő vásárlók kiszűrésével nem csorbítják a fogyasztók érdekeit, hiszen rendelni továbbra is rendelhet az illető, csak utánvétellel nem. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top