nlc.hu
Aktuális

Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra nyerték az Oxford Union vitaversenyt

Magyar lányok nyertek az egyik legnevesebb vitaversenyen Oxfordban

A középiskolai vitaversenyen 121 csapat vehetett részt, a magyarok az angol mint idegen nyelv kategóriában diadalmaskodtak.

Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra, a British International School Budapest diákjai nyerték meg a világ legnagyobb és egyik legnevesebb középiskolai szintű vitaversenyét, az Oxford Union vitaversenyt ESL (angol mint idegen nyelv) kategóriában.

Az Oxfordban megtartott versenyen az a 121 csapat vehetett részt, akik az Egyesült Királyságban és 11 másik országban – köztük Magyarországon – legjobban teljesítettek a regionális selejtezőkön. Magyarországról két másik csapat is részt vett az idei megmérettetésen: Jánoskuti Hanna és Weiszbart Bálint, valamint Tóth-Göde Gergely és Benedek Szabolcs Bulcsú a Milestone Intézet színeiben. 

A brit parlamenti vita hagyományaira épülő versenyen a kétfős csapatoknak rövid felkészülés után egy-egy adott tételmondat mellett vagy ellen kell érvelniük. A szervezők előzetesen nem adnak meg témákat, a kérdések aktuális külpolitikai, gazdasági témákkal lehetnek kapcsolatosak, de előkerülnek társadalmi igazságtalansággal vagy épp kultúrával foglalkozó kérdések is. A felkészüléshez így széles látókörre van szükség.

Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra az Oxford Union vitaversenyen

Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra az Oxford Union vitaversenyen (Fotó: 

A feltételek rendkívül kötöttek: a parlamentális előírások nemcsak a beszédek hosszát, a vitázók számát, hanem például azt is meghatározzák, hogy ki és mikor tehet fel kérdéseket a megadott állítás mellett vagy ellen érvelő feleknek. A zsűri pedig az érvek súlyát, az érvelési technikát és a szuggesztív elemeket értékelve hozza meg a döntését. A vita kiváló eszköz arra, hogy magyar diákok fejlesszék angol nyelvtudásukat, kritikai gondolkodásukat és beszédkészségüket. A megvitatott témák sokrétűek, a pszichológiától a politikáig, a nemzetközi kapcsolatoktól a közgazdaságtanig terjednek. A vitázók így számos fontos területen is mélyítik el tudásukat és fejlesztik képességeiket.

Magyarországon a vitaválogatót és a csapatok felkészítését a Hungarian Schools Debating Association (HSDA) végezte. Ez az egyesület 2023-ban alakult azzal a céllal, hogy ezt a műfajt elérhetővé tegye magyar fiatalok számára is. Központi szerepet játszottak az egyesület létrehozásában és vezetésében maguk a diákok, köztük Annamária és Flóra, valamint egyetemi hallgatók, így a magyar nemzeti vitaválogatott korábbi tagjai is.

A vitázás számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport”, ám a hazai elterjedés még várat magára. A Nemzeti Alaptanterv a 8. és 12. évfolyamban oktatott „állampolgári ismeretek” tantárgy keretein belül ugyan próbálja megteremteni a véleménynyilvánítás és a vitakultúra fejlesztését, de ez nem elegendő ahhoz, hogy a középiskolákból érdemi retorikai, érveléstani ismeretekkel kerüljenek ki a diákok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top