nlc.hu
Aktuális

Zivatarveszély: elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra

Vigyázat, villámlást, jégesőt, zivatart és erős szelet is hozhat a vasárnap

Több megyében lehet zivatarokra számítani.

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a HungaroMet az ország egy részére. Mint írják, zivatar alakulhat ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala, keleten pedig Borsod-Abaúj Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. 

Az előrejelzésük szerint az érintett területeken

elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

A 24.hu szerint a zivatarok kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn is két vármegyére, Borsod-Abaúj Zemplénre és Hevesre.

Zivatarfelhők és villámlás Nagykanizsa felett

Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2022. május 25-én este. (Fotó: MTI/Varga György)

Ami általánoságban illeti a vasárnapi időjárást, északnyugat felől csökken a felhőzet, és a gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12, 13 fok körül alakul. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn is nagyrészt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, sokfelé erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között várható.

Kedden fátyolfelhős, napos idő várható, majd a nap második felében délnyugat felől vastagszik a felhőzet. Néhol előfordulhat kisebb eső, zápor. A délkeleti szél sok helyütt megerősödik. A minimum-hőmérséklet jobbára 0 és +6 fok között alakul, a derült, szélcsendes vidékeken azonban hidegebb is lehet. A maximum 12 és 18 fok között várható.

Szerdán nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Nyugat, délnyugat felől növekszik az eső, zápor esélye. Zivatar is kialakulhat. A déli, délkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. Hajnalban általában 5, 10 fokot mérhetnek, a szélvédett tájakon hidegebb is lehet. Kora délután 15, 22 fok várható.

Csütörtökön is nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég és több helyen számíthatunk esőre, záporra, majd a nap második felében csökken a felhőzet, illetve a csapadékhajlam. A szél északnyugatira, nyugatira fordul, sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali 5, 11 fokról 15 és 21 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken jobbára napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Sokfelé megerősödhet a déli, délnyugati szél. A minimum 4 és 11, a maximum-hőmérséklet 17 és 24 fok között alakul.

Szombaton gyengén felhős, napos, száraz időre van kilátás. A déli szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A hajnali 7, 13 fokról 20 és 25 fok közé melegszik fel a levegő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top