nlc.hu
Aktuális

Meghalt Ferge Zsuzsa szociológus

Meghalt Ferge Zsuzsa szociológus

A Széchenyi-díjas szociológus, a gyermekszegénység és a társadalmi rétegződések kutatója életének 93. életévében hunyt el.

Április 4-én életének 93. évében meghalt Ferge Zsuzsa szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja – tudatta családja a hírt az MTI-vel. A szegénységgel és társadalmi rétegződéssel kiemelten foglalkozó szociológus és akadémikus temetését családja szűk körben tervezi.

Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas magyar szociológus, az MTA rendes tagja, az Edinburghi Egyetem díszdoktora volt, valamint tagja az Európa Akadémiának és a European Academy of Yuste-nak. Munkásságát 1995-ben Széchenyi-díjjal, 1996-ban Pro Urbe-díjjal, 2001-ben Hazám-díjjal, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésével, 2007-ben Nagy Imre érdemrenddel, 2010-ben Európai polgár díjjal, 2011-ben a Magyar szociológiai Társaság életműdíjával, 2017-ben Lukács György díjjal és Mensch díjjal ismerték el.

1931-ben született Budapesten, diplomáját a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte. Fő érdeklődési, kutatási és tanítási területei a társadalmi struktúra, társadalmi egyenlőtlenségek, oktatás-nevelés, szociál-és társadalompolitika, szegénység, az átalakulás társadalmi hatásai voltak. 

Fotó: Rozmanitz Gábor

Fotó: Rozmanitz Gábor

1953 és 1968 között a KSH munkatársa, 1960-tól a Rétegződéskutató osztály vezetője volt. 1968 és 1988 között MTA Szociológiai Kutató Intézete, Társadalompolitikai osztály vezetője, tudományos főmunkatárs lett, majd 1988 és 1996 között az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Szociológiai és Szociálpolitikai Intézet, Szociálpolitika Tanszék vezetőjeként dolgozott. 1996-tól ugyanitt egyetemi tanárként adta át tudását, 2001-től Professor Emeritus lett. Több külföldi egyetemen tanított. 16 könyv szerzője volt, ugyanennyinek szerkesztője is, és mintegy 300 magyar és külföldi tanulmány szerzője.

Számos civil szervezetnek volt alapítója, tagja és vezetője, éveken át vett részt a gyermekszegénység elleni munkában, elkötelezetten kutatta a szegénység, a kirekesztés, a társadalmi rétegződés szociológiai aspektusait. 2006-tól vált az MTA Gyermekszegénység Elleni Programiroda vezetőjévé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top