nlc.hu
Aktuális

Halálbüntetés gazdasági bűncselekmény miatt Vietnámban

Halálra ítéltek egy ingatlanmogul nőt Vietnamban

A magyar GDP nyolcadának megfelelő pénzt sikkasztott el Truong My Lan.

Egy vietnami bíróság halálra ítélte Truong My Lan ingatlanmágnást. Az ötfős testület csütörtökön halálbüntetés kiszabásával sújtotta a Van Thinh Phat nevű cég vezetőjét a Saigon Commercial Bank (SCB) pénzének hosszú időn keresztüli elsikkasztásában. „A vádlott tettei aláásták az emberek bizalmát a párt és az állam vezetésében” A nő becslések szerint 27 milliárd dollár, azaz körülbelül 9810 milliárd forint kárt okozott 42 ezer embernek – írja a Guardian. Lan az ügyészség szerint

Halálra ítéltek egy ingatlanmogul nőt Vietnamban

hamis hitelkérelmekkel húzott ki pénzt az SCB-től,

amiben 90 százalékos részesedése volt. Emellett állami tisztviselőket fizetett le, a bank jogsértéseinek és rossz pénzügyi helyzetének eltitkolása érdekében. Lan tagadott és alkalmazottait vádolta. Összesen 85 embert helyeztek vád alá, egészen változatos bűncselekmények elkövetése miatt: megvesztegetés, hatalommal való visszaélés, lopás, banktörvény megsértése egyaránt van a rovásukon.

Lan elvileg „csupán” 12,5 milliárd dollárt sikkasztott el,

de az ügyészek szerint a teljes kár 27 milliárd dollár, Vietnám 2023-as GDP-jének 6 százaléka, Magyarország tavalyi GDP-jének pedig közel egynyolcad része lenne. A halálbüntetés azonban még vietnámi szemmel nézve is szokatlanul súlyos egy gazdasági bűncselekmény miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top