nlc.hu
Aktuális

Ötvenezer forintos bankjegy bevezetése

Ötvenezer forintos bankjegy bevezetéséről szólalt meg a Nemzeti Bank elnöke

Matolcsy György, az MNB elnöke szerint nincs akkora infláció, hogy ötvenezer forintos bankjegyet kellene vezetni.

Egy parlamenti kérdésre válaszolva Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke megszólalt az ötvenezer forintos bankjegy bevezetésével kapcsolatban. A kérdést feltevő ellenzéki képviselő, Novák Előd szerint a 20 ezresek 2001-es kibocsátásakor a legnagyobb címletű bankjegy annyit ért, mint ma kb. 55 ezer forint – hála az uniós rekord magyar inflációs mutatóknak. Úgyhogy legfőbb ideje lenne végre

bevezetni az ötvenezer forintos bankjegyet.

Az MNB elnöke elmondta, hogy a forgalomban levő bankjegyek és érmék sorsáról való döntés előtt a lakossági fizetési módok mellett, az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepét is elemzik – idézte a 24.hu. Az 50 ezres bevezetése előtt mérlegelni kell, hogy a NAV online pénzárgép (OPG) adatbázisa szerint tavaly a több, mint 2,2 milliárd darab készpénzes fizetés átlagértéke 3597 forintot tett ki.

Készpénzt tehát a kisebb értékű vásárlásoknál használ

a lakosság. Az 50 000 forintos bankjegyek esetleges használata a legtöbb fizetési helyzetben ezért azonnali címletváltási problémát vonna maga után. Matolcsy szerint az MNB folyamatosan figyeli a helyzetet, hogy ha kell, meghozza a szükséges szakmai döntéseket.

Egy Reddit-felhasználó már 2022-ben eljátszott az ötvenezer forintos gondolatával, szerinte így fog kinézni a bankjegy a régi százforintosról vett Kossuth Lajossal, illetve a Magyar Nemzeti Bank épületével:

Ötvenezer forintos bankjegy bevezetéséről szólalt meg a Nemzeti Bank elnöke

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top