nlc.hu
Aktuális

Kritizálják a patikusok a gyógyszerautomatákat

Jönnek a gyógyszerautomaták, nem örülnek a patikusok

Éjszaka is elérhetővé válhatnának akár a gyermekgyógyszerek is.
gyógyszer,

Gyógyszerautomaták szolgálatba állításával javítanák a gyógyszerekhez való hozzáférést – írja a Népszava. Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondása szerint az alapellátási ügyeletek után a kormányzat a patikai ügyeletek átszervezésére is sort kerít. Ahhoz, hogy a gyermekgyógyszereket éjszaka is elérhetővé tehessék, a gyógyszertár által üzemeltetett gyógyszerkiadó automatával szeretnék megoldani. Az ötletért azonban a patikusok nem rajonganak túlságosan – jegyzi meg a lap.

Mint az államtitkár megjegyezte, az emberek éjszaka is szeretnének gyógyszerhez jutni, és ezt valahogy ki kell szolgálni. Ehhez az egyik lehetséges út a gyógyszer-automata, amit csak szigorú feltételek mellett lehetne üzembe helyezni, míg a másik út az, hogy megyénként ki kell jelölni 2-3 gyógyszertárat, amelyeknek 24 órában kellene nyitva tartaniuk, ehhez viszont fizetni kell éjszakára is egy gyógyszerészt.

Korábban írtunk arról, hogy a kétezer fősnél kisebb településeken gyógyszert is árusíthatnak a napi fogyasztási cikkeket árusító boltok. Ez a lehetőség csak a veszélyhelyzet idején áll fenn, és csak azok a boltok árulhatnak gyógyszert, amelyek megkapták az ehhez szükséges engedélyeket. Alapesetben a kisboltnak a legközelebbi patikából kell beszereznie a gyógyszereket, de ha ez a megállapodás nem jön létre, akkor egy legfeljebb 30 kilométerre lévő gyógyszertárral is lehet szerződni.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top