nlc.hu
Aktuális
Brutálisan szigorítják a dohányzás szabályozását

Brutális szigor: rendkívül kemény szabályozás kezdődik a dohányzás ellen az Egyesült Királyságban

Történtek már néhány országban drasztikus intézkedések, de az Egyedül Királyság most még azok nagy részéhez képest is keményebb szigorítással élne.

Rendkívüli szigor bevezetéséhez van úton az Egyesült Királyság: a világ egyik legkeményebb, dohányzás szabályozására vonatkozó törvénytervezetét fogadták el második körben. Ahhoz, hogy a törvény életbe is léphessen, még szükséges azt Lordok Házának döntenie róla, majd azt követően újra szavaznia az alsóháznak, de máris szinte biztosra vehető, hogy nem lesz akadálya az életbe léptetésnek.

Betiltanák a dohánytermékek vásárlását

Az Egyesült Királyság kormánya tavaly jelentette be, mik a világszinten egyik legszigorúbbnak minősülő tervezet célkitűzései. Az új szabályozás értelmében mindazok, akik 2009. 01. 01. után születtek, egész egyszerűen nem vásárolhatnak dohányterméket, ha mégis szert tesznek rá valahogyan akkor büntetendő cselekményt követnek el. Az intézkedés célja dohányzásmentes generációk létrehozása, a fiatalok életének egészségesebbé tétele, a dohányzással összefüggő betegségek és halálesetek visszaszorítása. Nem véletlen, hogy ez kiemelt fontosságú: az Egyesült Királyságban az NSH szerint 2022-23-ban a légzőszervi megbetegedések 16%-a, a rákos megbetegedések 8%-a és a szív- és érrendszeri betegségek 7%-a volt dohányzással összefüggésbe hozható, a kifejezetten dohányzáshoz köthető halálesetek száma pedig évente 80 ezer körülre tehető. A kormány szerint a törvény bevezetésével 2075-re akár 1,7 millióval kevesebb ember dohányozhat az országban, lényegében megszüntetve a jelenlegi állapotot, mely alapján a dohányzás a legfőbb, megelőzhető halálok.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Van, ahol már az árusítás is tilos

Ha valóba megszavazzák ezt a rendkívül ambíciózus javaslatot, akkor az Egyesült Királyság olyan országok csoportjába lép be, mint Új-Zéland vagy bután, ahol már most is kiemelten nagy a szigor. Új-Zélandon 2022 végén fogadták el, hogy a 2009-ben és azt követően születettek nem vásárolhatnak dohányterméket: igaz, itt kimondottan a hagyományos égésű cigarettákra terjed ki a szabályozást, egyéb termékekre nem. Bhutánban ennél is drasztikusabb lépést tettek: 2010-ben betiltották a dohánytermékek árusítását, tehát semmilyen dohányárut nem lehet vásárolni az országban, csempészésért pedig börtönbüntetés jár. A nyilvános helyeken történő dohányzást pedig egyre több ország korlátozza vagy szabályozza: Mexikóban például már semmilyen közterületen tilos rágyújtani, vagy akár elektromos cigarettát használni.

Az egészségügyi szakértők természetesen ünneplik a törvényjavaslatot, mely nem csupán a magánemberek egészségesebb életét segítheti elő, de becsléseik szerint az egészségügyi ellátásnak is milliárdokat spórolhat majd. A dohányipar képviselői viszont természetesen aggódnak működésükért, és egyelőre a közösségi média és a közvéleménykutatások visszhangja is vegyes. Sokan támogatják és üdvözlik a kezdeményezést, mások ugyanakkor úgy vélik, hogy ez egy túlzó szabályozás, mely korlátozza a személyes szabadságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top