nlc.hu
Aktuális

Kötelező banki átutalási limit

Hatalmas csapást mérnek itthon a telefonos csalókra

Kötelező átutalási korlát kerül szeptembertől a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti.

Napi limitösszeget kell bevezetniük az átutalásokra szeptembertől a bankoknak az elharapódzott csalások ellen. A limit esetileg állítható át, ha valaki nagyobb összeget akarna elutalni – írja a Bank360. Az OTP a hét elején értesítette az ügyfeleit, hogy májusban egymillió forintos limitet vezet be az átutalásoknál. Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük. Ez az alapértelmezett korlát, aki több pénzt szeretne átutalni, az a limitet

hacker,

fotó: iStock

bármikor módosíthatja vagy ideiglenesen fel is függesztheti.

A korlátozás a saját bankszámlák közötti tranzakciókat nem érinti. Az OTP így teljesíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlását, amely az internetes csalásokkal szembeni intézkedéseket vár el a bankoktól, legkésőbb idén szeptember 1-től.

Az újonnan aktivált, készpénzt helyettesítő fizetési szolgáltatásoknál 24 órán keresztül még szigorúbb korlátozásokat kell bevezetniük a bankoknak.

Ezek akkor védenek, ha valaki ellopja a még nem aktivált bankkártyát, vagy egy ismeretlen eszközön belépnek az áldozat mobilbankjába. Így sem lehet majd nagyobb összeget átutalni,

hiába szereztek jogtalanul hozzáférést a bankszámlához. 

Az egymillió forintos limit a bank szerint nem akadályozza a mindennapi életvitelhez kapcsolódó banki tranzakciókat, de alkalmas a nagyobb összegű adathalász vagy más csalások során a kár csökkentésére. Egy átlagos ügyfél több év alatt is legfeljebb 1-2 alkalommal hajt végre egymillió forintosnál nagyobb tranzakciót. Az ideiglenes, azaz éjfélig tartó limitfelfüggesztést pontosan az ilyen élethelyzetekre vezeti be az OTP.

Az UniCredit Banknál az alapértelmezett tranzakciós limit forint bankszámlák esetén 200 000 forint, a napi limit pedig 500 000 forint a mobilapplikációban és az internetbanki rendszerben, valamint a telefonbanki csatornán egyaránt.

Lehet akár átmenti időre, akár hosszabb távra is

módosítani. Az MBH Bank nem használ ilyen limiteket, az ügyfelek maguk állíthatják be a korlátokat, ha akarják. Nincs automatikusan beállított limit a K&H-nál sem. Az Erste ügyfelei is szabadon módosíthatják a számlájukhoz tartozó állandó átutalási limitet, emellett ideiglenes, legfeljebb 12 óráig élő időzáras korlátokat is beállíthatnak. A CIB Bank pedig szeptember 1-től, az MNB-s ajánlás életbe lépésétől vezet majd be komplexebb tranzakciós limitkezelést az ügyfelek bankszámláin.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top