nlc.hu
Aktuális
A Praktiker szakértője az erkélykertészetről

Így lesz csodás erkélykerted, ha még életedben nem volt a kezedben kislapát!

A Praktiker szakértőjével és Orosz Barbarával fejtettük meg, hogyan teremthet csodás ökoszisztémát egy kezdő hobbikertész. Még a kertitörpék is előkerültek.

Május közepe van, sztahanovista módjára dolgoznak a méhek, keresik áldozataikat az első szúnyogok, a lombkoronák versenyt nőnek, a klímaváltozás miatt ráadásul minden hetekkel előbb kezdődött a természetben, mint ahogy azt az elmúlt években megszoktuk. Ennek ellenére nem késő most elkezdeni a kertészkedést, akkor sem, ha egy szál erkély áll a rendelkezésünkre, sőt, még akkor sem, ha az ember életében hozzá sem ért virágföldhöz vagy kislapáthoz. A kertészkedés ugyanis nem csak befektetés a jövőbe – ahogy a dolgok állnak, nem árt átállni legalább részben a gazdálkodásra, úgy is, hogy az ember a város közepén él –, és végképp nem csak erkélyünk esztétikája a tét. A balkonkertészet: flow, mindfulness, terápia.

Ezt mutatták most meg a Praktiker szakértői a Mester utcai üzlet nemrégiben újranyitott kertészeti osztályán, élükön Füzesi Melinda kert- és növényápolási szakértővel. Vele beszélgetett Orosz Barbara műsorvezető, akiből az elméleti felkészítést követő közös önfeledt ültetés közben előtört a kertitörpefétis.

Igen, még mindig lehet kertitörpéket kapni, nem is akármennyit és akármilyeneket.

De ne szaladjunk előre, kezdjük az elején! Azaz Füzesi Melinda tippjeivel és tanácsaival. A kertitörpe kérdésre pedig visszatérünk, ígérjük.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Nem baj, ha nem Ádámtól és Évától kezdjük! Ha palántát veszünk, tehát nem magról neveljük a növényt, az nem csalás, viszont jól jöhet kezdő kertészeknek: a palántákat oltják, tehát rezisztensebbek a fertőzésekkel szemben és sokkal nagyobb a terméshozamuk. Biztos tehát a nemesítés, a vevő jobban átlátja, mekkora hely kell az ágyásokban, és ugyanúgy rengeteg – a Praktikerben közel – fajta közül választhat a paradicsomok, paprikák, chilik közül.

A magaságyás az erkélyen is praktikus, elvégre maga a műfaj is a hely kihasználásáról szól. Füzesi Melinda szerint sajnos egyébként is egyre kevésbé gondolkodunk szabadföldi vetőágyásban – a város közepén ez persze nem csoda –, így azonban kis területen is magas terméshozammal számolhatunk. Nem csak többféle méret, hanem többféle forma közül is választhatunk, azt pedig senki sem tiltja, hogy dísznövényeket is ültessünk a fűszernövények mellé. Fontos azonban, hogy a fából készült magaságyást kezelni kell: egy szezont még csak-csak kibírnak, de csak speciális anyaggal mázolva lesz nap- és időjárásálló.

Építsünk ágyást rétegesen! Alul kezdjük egy úgynevezett drénréteggel – ez a mulcsból, agyaggranulátumból és egyéb szemcsékből álló réteg vezeti el a vizet –, erre jöhet a komposzt és a föld. Az általános virágföld tökéletes szinte minden kerti növénynek, de fontos, hogy tavasszal és ősszel is cseréljük. Látjuk is majd, hogy eljött az ideje: a palánták gyökere fél év alatt teljesen benövi a földet.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Hogy nem mindegy, milyen az erkély fekvése, azt mindenki tudja; azt már kevesebben, hogy a túl sok napfény ártalmas is lehet. Elengedhetetlen, hogy árnyékoljuk a déli fekvésű, tehát napos erkélyt. Ennek legegyszerűbb módja az olcsó és könnyen felszerelhető balkonernyő, de jó választás lehet a bambuszroló, már ha rögzíteni tudjuk. A napvitorla már szakértelmet – és általában szakembert – igényel, de a látvány mindenért kárpótol, a motoros napellenzőről nem is beszélve. Akik a növényekkel árnyékolnák, azok állítsanak fel pergolát vagy futtatórácsot, amelyet benépesíthet virágzó vagy örökzöld kúszónövényekkel népesíthetőek be. Az árnyékolás már csak azért is fontos, mert a ránézésre is csodálatos, sötét fémbútorok pillanatok alatt felhevülnek a kánikulában.

A változatos méretű, formájú (és persze árú) eszközök ekkora választékban elsőre ijesztően hathatnak a kezdő kertészre, de senki ne aggódjon: egyrészt segítenek a szakemberek akár abban is, hogy beazonosítsuk, mi mire jó (senki ne szégyellje magát, a kertosztályon nincs rossz kérdés!), másrészt érdemes első körben csak azt beszerezni, amiről tudjuk, hogy szükségünk lesz rá. Az új hobbi már csak ilyen: útközben tanul az ember, azaz számoljunk azzal, hogy eleinte lehet, hogy hetente járunk majd a Praktikerbe. Ahol egyébként takaros kezdőszetteket is vásárolhatunk ásókból, lapátokból, fű- és gyomfelszedőkből, a virágládákról, vázákról és kaspókról nem is beszélve. Nagyon fontos, hogy az ültetőedények alja lyukas legyen, hogy a víz egy külön tárolóba távozhasson.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

A kezdők is profinak érezhetik magukat, ha ültetési tervet írnak – ezek után pedig észre sem veszik, és tényleg profi szinten űzik majd a balkonkertészkedést. Elég, ha tollal jelöljük egy papíron, mit hova ültetnénk: ha vegyesen ültetünk, figyeljünk a szezonalitásra és arra, hogy társíthatóak legyenek a növények. A vetőmagok hátoldalán található piktogramok mindenben segítenek, aki pedig bizonytalan, kérje szakember segítségét! Fontos, hogy egyezzen a növények víz- és fényigénye is, és az sem mindegy, hogy felfele, vagy oldalirányba terjeszkednek-e. A folytonnövő palántáknak (bab, uborka, lugas paradicsom) karózásra, hálózásra is szüksége lesz.

Mediterrán növényeket a közelgő hőségben, a tűző napra is tömkelegével ültethetünk, de itt is fontos, hogy szoktassuk őket a meleghez és a naphoz – eleinte napi egy-két órát tegyük ki az erkélyre, majd folyamatosan növelhetjük a kint töltött időt. Kövirózsa, állómuskátli, pálma, leander – bármit is ültetnénk, segítenek a szakértők és a piktogramok a palántákon és a magokon. Bátran kombinálhatjuk is őket, nem kötelező egy-egy fajnak szentelni az ágyásokat. Örökzöldeket és bizonyos lágyszárúakat (nebáncsvirág, fukszia, léggömbvirág, szívvirág, árnyékliliom) pedig inkább az árnyékos részekre ültessünk.

Ne ültessünk túl szorosan! A növényeknek is kell a tér, a levegő és a föld, hogy kinyújtózzanak, akárcsak az embernek. Bármilyen csábító is az, hogy a végletekig optimalizáljuk a rendelkezésre álló kevés helyet az erkélyen és „kimaxoljuk” növényeink számát, a túl sűrű ültetés többet árt, mint használ. Ha palántát veszünk, mindig hagyjunk helyet bőséggel, ne abból induljunk ki, hogy éppen mennyire terebélyes a gyökere az edényben, amiben kapjuk.

Megnézem
Összes kép (14)

A tápoldattól ne ijedjünk meg, de ne is toljuk – pontosabban öntsük – túl: szezon alatt heti egyszer elég tápoldatos vízzel (tehát sosem közvetlenül az oldattal!) megöntözni a folyamatosan virágzó növényeket. A hígítás arányáról a flakonon találunk információt. A tápoldatos öntözések között természetesen sima vízzel is táplálnunk kell a növényt. Ha tehetjük, öntözzünk inkább este, amikor már lement a nap, így biztosan nem szárad ki a föld egy-két óra alatt.

Ha minden igyekezetünk ellenére gyanús, hogy növényeink elkaptak valamilyen fertőzést, ne essünk pánikba: az ilyesmi általában nem a kezdő hobbikertész hibája, a rovarok, atkák, vagy a lisztharmat az erkélyen is utolérheti a növényeket. Fontos, hogy ilyenkor ne kezdjük ész nélkül növényvédőzni őket, hiszen azzal nem csak a kórokozókat, de magát a növényt is eltehetjük láb alól. Fórumokban, csoportokban is óvatosan nézelődjünk; a legjobb, ha szakértőt kérdezünk. Bármilyen képet is mutatunk nekik növényeinkről a telefonunkon, ők már biztosan láttak hasonlót.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Hatalmas a választék díszítő elemekből is, a LED-fényektől a kortárs múzeumokba kívánkozó designertárgyakig bármivel bárhogy benépesíthetjük a teraszunkat. A retrós – és ezt a szót most a lehető legjobb értelemben használjuk – giccs rajongói se csüggedjenek: a kertitörpék nem hogy nem tűntek el a piacról, de újra reneszánszukat élik, mint a bakelitlemezek. Vásároljunk be belőlük és tegyük ki őket ország-világ elé, hogy lássák, hogy a kilencvenes évek soha nem érhet véget!

Szó volt a fűnyírásról is, de hamar megegyeztek abban, hogy azt csinálják csak a férfiak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.