nlc.hu
Aktuális
Személyzet nélküli nyitva tartást tesztelgetik magyar üzletláncok

Személyzet nélküli nyitva tartást tesztelgetnek magyar üzletláncok

Spórolni lehetne éjszakára a munkaerővel.
üzlet

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással – értesült a g7.hu . Két olyan regionális szereplőről van szó, amelyek egy-egy országos franchise-ba tartoznak, egyikük a fővárosban, másikuk pedig egy megyeszékhelyen és annak környékén üzemeltet élelmiszerboltokat. A harmadik innovatív szereplő egy olyan magyar tulajdonú vállalkozás, amelynek csak Budapesten vannak boltjai.

Az indulást kezdetben erősen kísérleti jelleggel tervezik, mindössze egy-egy boltban, vagyis a technológia csak kedvező fogadtatás esetén terjedhet el.

Mint a portál megjegyzi, az évek óta erős munkaerőhiánnyal küzdő kiskereskedelmi szektorban ez az újítás komoly racionalizálási tényező lehet. Ezzel a technológiával akár éjjel-nappal is nyitva lehetnek anélkül, hogy növelni kellene a dolgozók létszámát. Ráadásul nemzetközi tapasztalatok szerint az ilyen típusú éjszakai kiegészítés a korábbi forgalmat körülbelül 10-20 százalékkal is megdobhatja.

  • A boltba csak beazonosított vásárlók léphetnek majd be, a kapu a mobiljukra küldött egyszer használatos QR-kóddal nyílik ki.
  • Mindig tudni lehet tehát, hogy ki van a boltban, és a kamerák azt is látják, hogy mit csinál a vásárló.
  • A 18 éven aluliak alapértelmezetten nem mehetnek majd be vásárolni.
  • Csak olyan üzletek jöhetnek szóba, amelyekben már van önkiszolgáló kassza.

Szlovákiában amúgy már tavaly felmerült, hogy személyzet nélküli élelmiszerboltokat nyitnának. A Billa és a Coop – Jednota üzletláncok boltjai nappal klasszikus személyzettel működnének, éjszaka azonban önkiszolgáló egységekké válnának.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top