nlc.hu
Aktuális
4 milliós hálapénz miatt 4 év börtönt kapott

4 milliós hálapénz miatt 4 év börtönt kapott egy celldömölki doktornő

Azt állítja, ő nem kért pénzt, csak köszönetként kapta.
hálapénz,

Egy celldömölki doktornő 9 éven át, 2022 októberéig több mint 4 millió forintot kért és fogadott el a betegei hozzátartozóitól az egészségügyi ellátásért – számolt be az RTL Híradó. Cserébe az ápoltak kórházi kezelését, valamint elhelyezését az általa vezetett osztályon biztosította. Az ügyészség szerint 23 beteg rokonaitól a pénzt a kórház orvosi szobájában vagy irattárában vagy a parkolóban vette át, de átutalással is lehetett fizetni neki.

Az ügyészség 10 évre küldené börtönbe vesztegetés elfogadása miatt.

A mostanra nyugdíjba vonult doktornő – aki a kórház egyik osztályvezetőjeként dolgozott éveken keresztül – mindvégig tagadta bűnösségét. Azt állította, nem kért pénzt, esetleg köszönetként kapott, a bíróság azonban bűnösnek találta.

Négy év börtönre ítélte, 6 évre eltiltotta az orvosi foglalkozástól, illetve 3 millió forint pénzbüntetést is kapott. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyész pedig súlyosbításért, így az ítélet nem jogerős.

Tavaly amúgy a Nemzeti Védelmi Szolgálat 19 esetben tett feljelentést egészségüggyel kapcsolatos ügyekben. Volt köztük jogellenes vényfelírás, volt olyan doktor, aki vizsgálat nélkül állapított meg alkalmasságot, vagy VIP-ellátást adott pénzért cserébe. Összesen 10 olyan ügy volt, ahol konkrétan hálapénz átadása történt, ez egyel kevesebb, mint 2022-ben. Jász-Nagykun-Szolnokon volt olyan kardiológus, aki 67 alkalommal fogadott el hálapénzt, egy belgyógyász Vas megyében pedig 23 alkalommal tett így.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top