nlc.hu
Aktuális
A Fülöp-szigetekiek után most üzbég vendégmunkások érkezhetnek hozzánk

A Fülöp-szigetekiek után most üzbég vendégmunkások érkezhetnek hozzánk

Már tudni, hol fognak dolgozni.

A GEOS nemzetközi ingatlanfejlesztő cég magyar leányvállalatának (GEOS Group Hungary) vezetősége az üzbég munkaügyi minisztériummal kötött megállapodása szerint júliustól 30 üzbég vendégmunkás kaphat munkát a cég magyarországi építkezésein – írja az rtl.hu.

A külföldi munkavállalásokért felelős üzbég minisztériumi ügynökség vezetője és a szentpétervári Jaroszlav Rekunik, a GEOS magyarországi leányvállalatának igazgatója abban állapodtak meg, hogy együttműködnek a vendégmunkások kiválasztásában, felkészítésében. 

A 2015-ben alapított GEOS Group Hungary főként társasházak, irodaházak tervezésével és építésével foglalkozik.

Vendégmunkások kapcsán legutóbb arról írtunk, hiába érkeztek hozzánk már hónapokkal ezelőtt, mégsem lesznek Fülöp-szigeteki buszsofőrök Budapesten. A főpolgármester-helyettes márciusi bejelentése szerint ugyanis a városvezetés megtalálta azt a jogi “kiskaput”, aminek következtében nem lesz filippínó buszsofőr az ArrivaBus járatain. A Fülöp-szigeteki sofőrök egyébként a 100E jelű közvetlen repülőtéri járaton kezdtek volna el dolgozni, mondván mert ott „kevésbé feltűnő, ha csak angolul kommunikálnak”.

Magyarországon amúgy a munkaerőhiány miatt már hivatalosan is (a 2023 júliusi adatok szerint) 85 ezer külföldit foglalkoztatnak az országban. A munkaerőhiány miatt a kormány 2022 nyarán kibővítette az olyan unión kívüli országok körét, ahonnan egyszerű eljárással lehet munkaerőt behozni (mivel korábban ez csak az ukránok és a szerbek esetében volt lehetséges): Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Észak-Macedónia, Fülöp-szigetek, Grúzia, Indonézia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kolumbia, Mongólia, Montenegró, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Venezuela és Vietnam. Ám érkezhetnek még szigorúbb szabályok szerint is munkavállalók Magyarországra, például Indiából. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top