nlc.hu
Aktuális
Az Iszlám Állam híve volt az iskolai mészárlást tervező székesfehérvári kamasz

Az Iszlám Állam híve volt az iskolai mészárlást tervező székesfehérvári kamasz – frissítve!

Szélsőséges nézeteket vall Roland.

Az Iszlám Államot népszerűsítette az interneten az a kamaszfiú, akit bilincsben vittek el a TKE-esek a székesfehérvári Árpád Technikumból még hétfőn. A 10. osztályos, honvéd-kadétként tanuló diák – a korábbi információkkal ellentétben – nem muszlim vallású, ugyanakkor szélsőséges iszlamista nézeteket vall. Több videót és dalt is feltöltött a közösségi oldalára – számolt be a Tények.

A TEK-esek már hónapok óta figyelték, a letartóztatásáról szerdán döntött a bíróság.

“2022 december 4-én a gyanúsított egy, az Iszlám Állam terrorszervezetet népszerűsítő videót magyar felirattal látta el, ami elérhetővé vált a terrorszervezet szerverén. Ezt követően továbbra sem hagyott fel ezen tevékenységével és egyéb propagandaanyagokat és vallási énekeket tett elérhetővé a nagy nyilvánosság számára” – mondta el Domokos Réka, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

A korábbi hírekkel ellentétben az egyelőre nem biztos, hogy iskolai mészárlást tervezett, csupán annyit lehet tudni a diákról, hogy az Iszlám Államot népszerűsítette. Nyíltan vállalta, hogy szimpatizál velük. Éppen ezért figyelték hónapokig és fogták el.

2017-ben amúgy két magyar férfi akart csatlakozni az Iszlám Államhoz. Egyikük el is jutott Isztambulba, de ott elfogták és hazatoloncolták. Mindkettőjük ellen vádat emelt a Fejér Megyei Főügyészség.

UPDATE (10:42):

A bíróság elrendelte a szélsőséges iszlamista nézeteket terjesztő fiatalkorú – akit háborús uszítás és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki – letartóztatását.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megtette a szükséges gyermekvédelmi intézkedéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top