A xilit névre hallgató édesítőszert gyakran találhatjuk meg az összetevők között csökkentett cukortartalmú élelmiszerek, készétel, rágógumik vagy akár fogkrémek csomagolásán feltüntetve, sokszor pedig szívesen válaszunk ilyen élelmiszert abban a reményben, hogy fölösleges kalóriákat spórolunk meg magunknak velük.
Egy új tanulmány azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy szoros összefüggésbe hozható ezzel a édesítőszerrel a szívinfarktus és a stroke kockázata is: mindkettőnek duplájára nő az esélye azok körében, akik rendszeresen fogyasztják.
A laboratóriumi és állatkísérletek arra mutatnak, hogy a xilit és több más édesítőszer is a vérlemezkék vérrögképződését okozhatják, ami infarktushoz és stroke-hoz vezethet, a tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy fogyasztása potenciálisan súlyos szív- és érrendszeri problémákat okozhat. A kutatók az édesítőszerek fogyasztása helyett a vizet vagy az édesítetlen teát és kávét ajánlják.