nlc.hu
Egészség

A mesterséges édesítőszerek veszélyei

Így tesz minket tönkre a mesterséges édesítőszer

Lehet, hogy a mesterséges édesítőszerek kevesebb kalóriát tartalmaznak, fogyasztásuk azonban több veszéllyel jár, mint gondolnánk!

Mindenhonnan halljuk, hogy a cukor mennyire káros számunkra, azonban azt is tudjuk, hogy mennyire nehéz lemondani róluk. A természetes szénhidrátokra és glükózra szükségünk van, azonban mit tehetünk, hogy mellőzzük a sok cukorfogyasztást? Nos, semmiképp se válasszuk a mesterséges édesítőszereket!

Valójában mind a cukor, mind a mesterséges édesítőszerek problémát jelentenek egészségünk számára – mondja dr. Melissa Young funkcionális orvoslással foglalkozó szakember. – De ha azt nézzük, hogy melyik a rosszabb, akkor a mesterséges édesítőszerek sokkal ártalmasabbak, mint a cukor.

Miért ártanak a mesterséges édesítőszerek? És van-e egészségesebb módja annak, hogy kielégítsük az édesség iránti vágyakozásunkat?

Kék háttér előtt kockacukrok és tabletták.

Mik azok a mesterséges édesítőszerek?

A mesterséges édesítőszerek olyan vegyületek, amelyeket úgy terveztek, hogy olyan ízűek legyenek, mint a cukor, de nagyon kevés kalóriát tartalmaznak. A legtöbbjükben kevesebb mint 3 kalória van teáskanalanként. Ezzel szemben egy teáskanál cukor 16 kalóriát tartalmaz. A mesterséges édesítőszereket gyakran használják a cukorbetegek, mert azok nem befolyásolják ugyanúgy a vércukorszintet, mint a cukor.

A leggyakoribb mesterséges édesítőszerek a következők:

Cukoralkoholoknak is széles skálája létezik, amelyeket a gyártók az élelmiszerek édesítésére használnak. Ezek közé tartoznak például a xilit, az eritrit, a szorbit és a maltit. Ezeknek is megvannak a maguk egészségügyi kihívásai. A bélrendszerbe kerülve a cukoralkoholt a vastagbél baktériumai erjesztik. Ez gázokat szabadít fel, ami puffadáshoz, görcsökhöz, fájdalomhoz és hasmenéshez vezet. Az egyik gyakori cukoralkohol, az eritritol pedig összefüggésbe hozható a szívroham és a stroke fokozott kockázatával.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) és más egészségügyi szervek világszerte biztonságosnak tartják a mesterséges édesítőszereket emberi fogyasztásra. A tudományos kutatások azonban még folyamatban vannak. A mesterséges édesítőszerek használata pedig továbbra is ellentmondásos.

Függőség a mesterséges édesítőszerektől

Valószínűleg nem kell kihangsúlyoznunk, hogy a cukrot és az édes ételeket mértékkel kell fogyasztani. Nem véletlenül vannak az ételpiramis tetején. Táplálkozási szempontból a cukor nem tesz sokat egészségünk megőrzéséhez. Nincsenek benne se tápanyagok, se vitaminok.

A cukor viszont felpörgeti az idegrendszert. Fogyasztása dopamint szabadít fel a szervezetben. Ez az a jó érzést keltő vegyi anyag, ami örömöt okoz.

„A cukor abszolút függőséget okoz – állítja dr. Young. – Amellett, hogy stimulálja az agynak a függőséggel kapcsolatos területeit, a cukorevés megnöveli a vércukorszintet. Ezt követi a vércukorszint csökkenése. Ezután pedig még több cukor és szénhidrát után sóvárgunk. Ez a folyamat ismétlődik újra és újra. Ördögi kör.

A mesterséges édesítőszerek is megadják azt az édes ízt, amire a szervezetünk vágyik. A probléma az, hogy a mesterséges édesítőszerek akár 700-szor édesebbek lehetnek a cukornál. Az eredmény az, hogy teljesen lebombázzák az idegrendszert ezzel a dopamint felszabadító édességgel.

Amikor mesterséges édesítőszert fogyasztunk, a szervezetünk elkezd többet kívánni belőle. És könnyebb lehet engedni ennek a vágynak, mert azt hisszük, hogy egészségesebb döntést hozunk” – magyarázza dr. Young. – Végül több kalóriát fogyasztunk. Ez a gondolkodásmód és az édességfüggőség az egész szervezetre hatással van.

A mesterséges édesítőszerek hatásai

Mind a mesterséges édesítőszerek, mind a hagyományos cukor függőséget okoznak. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek hosszú távú használata különösen káros lehet a szervezetre.

Korai kutatások szerint összefüggés volt a rák és a mesterséges cukor között. Dr. Young szerint ez a kapcsolat nem bizonyított véglegesen. A kutatások azonban kimutatták, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása számos más egészségügyi állapottal is összefügg, többek között:

  • elhízás
  • magas vérnyomás
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • szívbetegség

Lila blúzos nő édesítőszert tesz teájába.

Mit válasszunk akkor?

A cukornak és a mesterséges édesítőszereknek van néhány más, jobban fogyasztható alternatívája is, amelyeket kipróbálhatunk. Figyelem, továbbra is kis mennyiségben!

Néhány olyan cukoralternatíva, amely nem hordozza ugyanazokat a kockázatokat, mint a mesterséges édesítőszerek:

  • fekete melasz
  • juharszirup
  • kókuszcukor
  • stevia
  • méz
Ez is érdekelhet Kislány próbál mézet enni a reggelizőasztalnál, háttérben anyuka kisbabával. Megnézem

Hogyan csökkenthetjük a cukor és a mesterséges édesítőszerek fogyasztását?

Ha készen állunk arra, hogy kilépjünk az ördögi körből, akkor kezdjük a csomagolt élelmiszerek korlátozásával. Az alacsony kalóriatartalmú, kalóriamentes, alacsony cukortartalmú és hozzáadott cukrot nem tartalmazó címkével ellátott élelmiszerek figyelmeztethetnek arra, hogy mesterséges édesítőszert tartalmaznak.

Még azok az élelmiszerek is tartalmazhatnak sok cukrot vagy cukoralternatívát, amelyekről nem gondolnánk, hogy édesek. Ide tartoznak az olyan élelmiszerek, mint például:

  • salátaöntetek
  • tésztaszósz
  • sajt
  • kekszek

„Egyetlen mesterséges édesítőszer sem változtathat egy egészségtelen ételt egészségessé – figyelmeztet dr. Young. – A cukor mesterséges édesítőszerre cserélése nem fogja megadni a kívánt egészségügyi előnyöket, és hosszú távon veszélyesnek bizonyulhat az egészségre nézve.”

(Forrás: Cleveland Clinic, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top