nlc.hu
Egészség

Veszélyes mézet adni a csecsemőknek

Ezért ne adjunk soha mézet csecsemőnek!

Gondoltuk volna, hogy veszélybe sodorjuk kisbabánk életét, ha mézet adunk neki? A jótékony hatású ételek is lehetnek veszélyesek bizonyos emberek számára!

A csecsemők jóléte és megfelelő táplálása minden szülő számára elsődleges fontosságú. Az egészséges étkezés alapvető szerepet játszik a csecsemők fejlődésében és növekedésében. Ám az egyik olyan étel, amit nem szabad a szülőknek az egyévesnél fiatalabb babájuknak adniuk, az a méz. 

Közelről fotózva, ahogy egy kisgyerek tart egy tál mézet.

Csecsemők számára nagyon veszélyes a méz

Az édes finomságot olyan gyakran reklámozzák egészséges táplálékként. A méznek számos csodálatos egészségügyi előnye van. Ezért senki sem számítana arra, hogy valójában nagyon is veszélyes az egy év alatti gyermekek számára.

Mitől is kell tartanunk?

„A méz tartalmazhatja a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráit – mondja Lauren Torrisi-Gorra, dietetikus. – Ezek a spórák egy ritka, csecsemőbotulizmus néven ismert betegséget okozhatnak 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeknél, akiknek az emésztőrendszere és immunrendszere még fejlődésben van.”

A felnőttek és idősebb gyermekek számára ez a baktérium nem okoz jelentős problémát, mivel az egészséges bélflóra segít megakadályozni a toxinok kialakulását. Azonban a csecsemők emésztőrendszere még nem fejlett, és a bélflóra sem alakult ki teljesen. Ennek eredményeként a csecsemők jóval érzékenyebbek a Clostridium botulinum toxinjára, és a mézben található esetleges baktériumok számukra súlyos botulizmus fertőzést okozhatnak.

Mik a botulizmus tünetei?

A csecsemőbotulizmus veszélyes, és orvosi kezelést igényel. „A tünetek közé tartozik a székrekedés, a táplálkozási nehézségek, az erőtlen sírás és a kevesebb arckifejezés – mondja Torrisi-Gorra. – Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünknél ezek a tünetek jelentkezhetnek, fontos, hogy forduljunk orvoshoz.”

Mikor fogyaszthat a gyerek mézet?

Torrisi-Gorra szerint a legjobb, ha az egyévesnél fiatalabb gyerekeknek nem adunk mézet, még péksüteményekben sem. A jó hír az, hogy ha a gyermek elmúlt egyéves, valószínűleg már eléggé ki van téve a baktériumnak a környezetben, így már nem fenyegeti olyan nagy kockázat a méz okozta megbetegedés miatt.

Ennek ellenére a dietetikus megjegyzi, hogy javasolt a gyermek kétéves koráig korlátozni a hozzáadott cukrokat, például a mézet (és a mesterséges édesítőszereket). Ez nem a csecsemőkori botulizmus miatt kifejezetten fontos, hanem az egészség érdekében. „Figyeljünk az olyan hétköznapi ételekben elrejtett hozzáadott cukrokra, mint a graham keksz, a tésztaszószok és a müzliszeletek” – mondja.

Lehetséges alternatívák

Milyen lehetőségeink vannak tehát arra, hogy egy kis édességet adjunk gyermekünk ételéhez a szilárd ételek megkezdése és a második születésnapja közötti időszakban? Jó megoldás lehet erre a cukor nélküli almaszósz, a kénmentes aszalt szilva vagy a datolya. Ezek nem csak hozzáadott cukor nélkül biztosítanak édességet, de rostot és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Ha a gyerek már biztonságosan fogyaszthatnak mézet, akkor a mānuka méz a legjobb választás. Ez a főként Új-Zélandon termelt virágméz tele van antioxidánsokkal. Emellett képes csillapítani a köhögést és enyhíteni az emésztési panaszokat.

Fontos megjegyezni, hogy a méz még mindig tartalmaz cukrot. „Egy evőkanál méz 17,3 gramm cukrot tartalmaz, ami majdnem 70 százaléka az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia által meghatározott napi 25 gramm cukortartalomnak” – mutat rá Torrisi-Gorra. Ez nem azt jelenti, hogy nincs helye egy kis édességnek a gyermek étrendjében, csak arra kell ügyelni, hogy mind a biztonságot, mind a táplálkozási ajánlásokat szem előtt tartsuk.

(Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top