nlc.hu
Gasztro

Miért nem ellenség a szénhidrát?

Miért nem ellenségeink a szénhidrátok?

Könnyen beskatulyáztuk a szénhidrátokat az egészségtelen kategóriába. Az igazság az, hogy a szénhidrátok elengedhetetlenek a mindennapi energiánkhoz.

Nagyon fontos tisztáznunk: a szénhidrátok nem az ellenségeink! Természetesen a szénhidrátok túladagolása problémákat okozhat, de a szervezetet megfosztani kedvenc energiaforrásától teljesen értelmetlen dolog. A szénhidrátok energiát szolgáltatnak, és mindannyiunknak szükségünk van energiára a működéshez, a boldoguláshoz, a munkához, az edzéshez. Egyszerűen: a túléléshez is!

Péksütik üvegpult mögött.

A szénhidrátok elengedhetetlenek (ugyanakkor ellenállhatatlanok is)!

Minden szénhidrát lebontásakor glükóz képződik. A glükóz a szervezet minden funkciójához szükséges alapvető üzemanyag. A glükózt a vér szállítja, és a sejtekbe kerül, hogy energiává alakítsák át. A hasnyálmirigy által termelt inzulin fontos feladatot tölt be, mivel szabályozza a glükóz felvételét a sejtekbe.

Felsorolunk három érvet, hogy miért nem érdemes elvágni magunk a szénhidráttól, és miért olyan fontos realizálnunk, hogy a szénhidrátok nem az ellenségeink.

1. Energia

Minden bevitt szénhidrát glükózzá (cukorrá) alakul. A glükózt a testünk minden egyes sejtje energiaként használja fel. A szénhidrátok általában 4 kalóriát biztosítanak minden egyes bevitt grammonként. Mivel a szénhidrátok könnyen lebomlanak, ez lesz a szervezetünk által preferált energiaforrás.

A szénhidrátok gyorsabban haladnak át az emésztőrendszeren, mint a fehérjék és a zsírok. A fehérjék gyorsabban emésztődnek, mint a zsírok.

Keksz, mandula, dió és banán.

A szénhidrátok a szervezet elsődleges energiaforrásai

2. Glikogén

A glikogén a glükóz tárolási formája a szervezetünkben. Ezt a májban és az izomsejtekben tároljuk, és a tárolható mennyiség korlátozott. Ez a májban és az izomsejtekben tárolódik, és a tárolható mennyiség korlátozott. A glikogén tartaléknak tekinthető, amikor glükózra van szükség, de az nem áll rendelkezésre. Erre remek példa az intenzív edzés, mivel a szervezet a glikogént glükózzá alakítja, hogy elegendő energiája legyen az izomösszehúzódásokhoz.

Szükségünk van annyi szénhidrátra, hogy szervezetünk energiát kapjon és megfelelően működjön. Azonban túlzásba sem kell vinnünk a szénhidrátbevitelt, mivel a felesleg testzsírként raktározódik el későbbi felhasználásra. Ennek eredménye a köznyelvben elhíresült „úszógumi-jelenség”.

3. Megtartás, helyteállítás, újjáépítés

Intenzív edzés után létfontosságú a glikogénraktárak feltöltése, hogy ne csak megtartsuk, amink van, hanem az izomszövetek regenerálódjanak és újjáépüljenek. Ahhoz, hogy testünk megtartsa, újjáépítse és helyreállítsa a szervezetünk, biztosítanunk kell számára a szükséges üzemanyagot.

Mozzarellás pizza (részlet).

Fontos az elegendő szénhidrát, viszont meg kell állnunk, mielőtt túlzásba vinnénk

Ha nem tápláljuk testünk szénhidráttal, akkor a szervezet ezt úgy kompenzálja, hogy más területekről „lopja el” a tápanyagokat, hogy glükózt (a szükséges energiát) hozzon létre. Ez olyan, mintha fűrészáru nélkül próbálnánk rönkházat építeni. Minden a helyén van, a többi építőelem ott van és készen áll, de nincs miből építkezni.

Tehát ahelyett, hogy elvesztegetnénk a napot, és hazaküldenénk az építőket, egy másik területről szerzünk fát, hogy elkezdhessük az építkezést. Alapvetően, ha nincs elég glikogén/glükóz jelen, a szervezet fehérjét lop a keményen megdolgozott izomszövetünkből, lebontva azt, hogy megszerezze az aminosavakat. Ezt a folyamatot glükoneogenzisnek nevezzük.

Lebutítva, a glükoneogenezis az, amikor a szervezetünk más forrásokat, például az izomszövetedből származó fehérjét használ fel annak érdekében, hogy glükózt állítson elő, amelyet a szervezetünk energiaként használhat fel. A testünk szó szerint megeszi az izomszövetet energiáért, ezért ezt el kell kerülnünk.

(Forrás: Grenade, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top