nlc.hu
Egészség

Mit zárt ki az étrendjéből, és nassol-e Tom Cruise?

4 étkezési szokás, amire Tom Cruise esküszik: 60 évesen jobb formában, mint valaha

A 2022-ben bemutatott új Top Gun filmben két dolog nem öregedett igazán: a Top Gun kultusza és maga Tom Cruise.

Két dolog biztosan izgatta a közönséget a 2022-ben bemutatott Top Gun: Maverick film kapcsán. Tom Cruise gázsija és a 60 esztendős színész fiatalságtitkai. Bár 2016-ban egyértelműen megmutatkoztak arcán a szépészeti beavatkozások nem kívánatos nyomai is, ekkor még botoxról volt szó, 2021-ben pedig már a túlzásba vitt fillerekről.

2022-ben azonban úgy tért vissza a színész a mozivászonra és a való életbe egyaránt, hogy végre kijelenthető volt: Tom Cruise ismét úgy néz ki, mint Tom Cruise…

Mielőtt áttérnénk az étkezés témakörre, ne maradjunk adósak a másik nagy kérdés megválaszolásával sem: Pete ‘Maverick’ Mitchell százados szerepéért már pályája első évtizedében, 1986-ban 2 millió dolláros gázsit vehetett fel. 2022-ben pedig a Variety becslése szerint 12-14 millió dollár közötti alapfizetést kapott a Top Gunban nyújtott alakításáért.

Tom Cruise Szöulban

Tom Cruise a Top Gun dél-koreai bemutatójára érkezve, Szöulban, a Gimpo nemzetközi reptéren / Fotó: Han Myung-Gu, WireImage

Úgynevezett A-listás hollywoodi színész státusza immár 40 éve megkérdőjelezhetetlen, valamint híres arról, hogy nem használ kaszkadőrt, maga forgatja a legveszélyesebb jeleneteket is, legyen az esés, motoros száguldás, ugratás vagy repülőből való kiugrás.

Amikor megkérdezték, hogyan marad fiatal, Cruise így válaszolt: „Tengeri kajakozás, barlangászás… vívás, futópad, súlyzózás… sziklamászás, túrázás… kocogok… Nagyon sokféle mozgást végzek.”

A filmszerepekre speciális diétákkal készülnek a színészek, valószínűleg egy ilyen, időszakosan betartott étrendről ír a Men’s Health magazin, amelynek beszámolója alapján csupán 1200 kalóriás Tom Cruise diétája. A felsorolt testmozgásokkal ez nem jelent fenntartható energiabevitelt, de mivel a színész nem szereti ecsetelni életmódjának részleteit, ezért kevés a rendelkezésre álló információ. Következzen az, ami mégis tudható.

Tom Cruise és James Corden showman

Tom Cruise arra tanítja James Corden showmant, hogyan kell vezetni egy vadászrepülőt, 2022. május / Fotó: Terence Patrick/CBS, Getty Images

1. Semmi olaj és panír

A Men’s Health beszámolója szerint Cruise kizárta a bundázott, bő olajban sütött dolgokat. Grillezett és alacsony hőfokon kezelt ételeket eszik.

2. A „Carbonara királya” kerüli az egyszerű szénhidrátokat

Az Eat This magazin megfogalmazásában Cruise-t mostanában nem fogjuk rajtakapni, ahogyan egy hatalmas tál tésztát eszik – ő már lemondott a szénhidrátokról. Ez esetben természetesen az úgynevezett egyszerű, gyors felszívódású szénhidrátokról van szó, amit olyan élelmiszerekkel fogyasztunk, mint a kenyér és a tésztafélék, gabonapelyhek, sütemények, cukrozott üdítők.

Bár Cruise a szerep kedvéért valóban kerülte az efféle kulináris örömöket, nincs mindig szénhidrátszegény diétán. Egyszer még a saját carbonara spagetti receptjét is megosztotta a publikummal, magát a „Carbonara királyának” nevezve.

Tom Cruise Mexikóvárosban a Top Gun: Maverick filmbemutatón

Tom Cruise Mexikóvárosban, a Cinepolis Parque Toreo-ban tartott Top Gun: Maverick filmbemutatón / Fotó: Hector Vivas, Getty Images

3. Egészséges, növényi alapú nassolnivalók

A beszámolók szerint a színész egészséges nassolnivalókkal tartja fent az energiaszintjét a forgatások során. A Newshub azt írja, a sztár sok-sok apró harapnivalót fogyaszt el a nap folyamán. A lényeg, hogy az előző ponthoz hasonlóan ezek nem feldolgozott élelmiszerek, tehát nem kekszek, péksütemények, édességek és a többi, hanem természetes nassolnivalók.

Többek között szárítva fagyasztott (liofilizált) bio áfonyát és olajos magvakat vesz magához napközben, mégpedig sok alkalommal. Szereplőtársa, Simon Pegg a 2015-ben bemutatott Mission: Impossible: A titkos nemzet című film forgatási kulisszatitkaként azt is elárulta, hogy a színész az egész stábnak felajánlotta séfszolgáltatásait. Energiából nincs hiány Tom Cruise esetében, az egyszer biztos.

Pegg beszámolója szerint saját maga készített olyan egészséges energiafalatokat az említett Mission: Impossible forgatás alatt, mint a mogyoróvajjal töltött datolyaszemek, kókuszreszelékkel megszórva. A vegánok által is kedvelt trüffelgolyók pedig „jóféle”, nagy tápanyagtartalmú szénhidrátok bevitelét biztosítja.

Tom Cruise Wimbledonban a közönség soraiban

Tom Cruise két nappal ezelőtt a közönség soraiban a wimbledoni férfi egyéni teniszdöntőn / Fotó: Karwai Tang/WireImage, Getty images

4. „Imádom a cukrot, de nem ehetem”

Az előbbiekből talán már kitalálhattuk, hogy Cruise-nál tiltólistás a cukorfogyasztás. Hasonlóan a szénhidrátkérdéshez, cukor és cukor között is különbség van. A legfőbb baj a finomított cukrokkal van, de mint a színész nassolási szokásaiból kiderül, egyáltalán nem veti meg az édes ízt. A datolyának természetes módon magas a cukortartalma – ami nem hozzáadott és nem finomított cukrot jelent –, a mogyoróvaj pedig tömény zsír, szintén a szervezetben jól hasznosuló fajtából.

Ez az igen tudatos étkezés azonban nem jelenti azt, hogy másoknak ne kedveskedne cukros finomságokkal. Az Eat This cikke szerint Cruise gyakran küld süteményeket színésztársainak. Ezt James Corden The Late Late Show With című műsorában mesélte el, ahogyan azt is, hogy szívesen hallgatja a beszámolókat arról, mennyire ízlettek a sütemények…

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Late Late Show (@latelateshow) által megosztott bejegyzés

Tom Cruise-t karrierje során folyamatosan támadták, több oldalról is: legyen az a szcientológia-tagsága, az elfuserált fiatalító beavatkozások vagy házasságai Mimi Rogersszel, Nicole Kidmannel, majd Katie Holmesszal, de 2022 egy igazi nagy újjászületés a színész életében, aki hónap elején, július 3-án töltötte be a 60. évét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top