nlc.hu
Szabadidő

Tom Cruise, az utolsó mozisztár

Tom Cruise, az utolsó mozisztár: itt az idő, hogy leborulj a munkája előtt

A Tom Cruise-hoz hasonló sztárok kihalófélben vannak nemcsak Hollywoodban, hanem szerte a világon, és ő ezt tudja is magáról. Míg szinte mindenki más átnyergelt a streamingszolgáltatókhoz, ő utolsó mohikánként tart ki a mozik mellett, mert tudja, hogy az igazán nagy sztárok a nagy vásznon teremnek.

A Top Gun: Maverick című film egyik korai jelenetében az Ed Harris által játszott admirális kioktató beszédet tart a Tom Cruise által játszott Pete „Maverick” Mitchell századosnak arról, hogy a vadászpilóták szerepét a légierőben lassan át fogják venni a robotrepülőgépek és a drónok, és a hozzá hasonló pilóták ki fognak halni, mert senkinek sem lesz többé szüksége rájuk. Cruise megáll az ajtóban, majd magabiztos mosollyal visszanéz a parancsnokára:

Meglehet. De nem ma

A jelenet akár szólhatna arról is, hogy egy hollywoodi stúdiófőnök kioktatást tart a sztárjának arról, hogy a streaming jelenti a jövőt, és a hozzá hasonló mozifilmekre specializálódott sztárok vagy alkalmazkodnak, vagy eltűnnek. Sőt, ami azt illeti, igazából erről szól. Tom Cruise azonban tudja, hogy ennek még nem jött el az ideje, és ha valaki még tudja, hogyan lehet az embereket nagy tömegben szuperhősök nélkül is mozikba csábítani, akkor az ő. Az egész karrierjét arra építette, hogy ő legyen az, akinek a neve garantálja a kasszasikert, és ebből nem hajlandó engedni. A maximalizmusát pedig értékelik a nézők.

tom cruise top gun maverick film

Tom Cruise az új Top Gun filmben (Fotó: Profimedia)

A mozisztárok alkonya

Ha azt mondom, hogy Tom Cruise az utolsó mozisztár, nyilván sokan belekötnek majd, hiszen rajta kívül is akadnak még sztárok, akik képesek bevonzani a nézőket a mozikba. De Tom Cruise még köztük is párját ritkítja. Hiába szeretik az emberek még mindig Leonardo DiCapriót vagy Sandra Bullockot, ha ők ketten már engedtek a streamingszolgáltatók csábításának, ráadásul nem is egyszer. DiCaprio a Ne nézz fel! című filmjét már a Netflixnek csinálta meg, a Killer of the Flower Moon című következő munkája pedig az Apple TV+ kínálatába érkezik majd valamikor az év végén. Hiába mennének tehát a nézők DiCaprio-filmet nézni a mozikba, ha a sztárt már nem találják ott. Sandra Bullock ugyan most épp aratott egy szép kasszasikert Az elveszett várossal, de előtte éveken át kizárólag a Netflixnek készített filmeket.

Denzel Washington vagy Clint Eastwood ugyan még továbbra is mozisztárok, de ők csak alacsonyabb költségvetésű filmeket visznek sikerre, nem a nagy látványfilmek jelentik a terepüket. George Clooney gyakorlatilag visszavonult, Ryan Reynolds egyre több streamingfilmet készít, Jennifer Lawrence nem igazán találja helyét Az éhezők viadala-franchise vége óta, Kristen Stewart terepét inkább a művészfilmek jelentik, Brad Pitt már elég régóta nem olyan kasszabiztos, mint régen, ráadásul néha ő is dolgozik streamingszolgáltatóknak, Robert Downey Jr. leginkább csak olyankor kell a népnek, ha Vasembert vagy Sherlock Holmest játszik, Adam Sandler és Melissa McCarthy már rég eladta magát a Netflixnek, Angelina Jolie mostanság alig forgat… Talán ennyi példa elég volt, hogy megmutassam, mire gondolok. Tom Cruise ma az egyetlen színész, aki konokul kitart a mozik mellett, és máig el tudja érni, hogy a stúdiók finanszírozzák az egyre drágább filmjeit.

Cruise, a mozik megmentője

Talán emlékeznek még páran, hogy amikor 2020 nyarának végén a pandémia közepette a mozik bemutatták Christopher Nolan Tenet című nagy költségvetésű akciófilmjét, Tom Cruise egy külön videót tett közzé a social media-ban arról, hogy a Mission: Impossible legújabb részének forgatását is hátrahagyva ment el egy londoni moziba, hogy maszkban végignézze a filmet. A sztár mindent megtett azért, hogy támogasson egy olyan filmet, amiben nem szerepelt, nem volt a producere, sőt közvetlen módon semmilyen haszna nem származott ebből, ráadásul még sosem dolgozott együtt Christopher Nolannel, szóval azt sem lehet mondani, hogy egy barátjának próbált segíteni.

Tom Cruise mozi Top Gun

Fotó: Twitter

Tom Cruise-t 2020 nyarának végén az hajtotta, hogy megijedt: a pandémia és a streamingszolgáltatók miatt véget érhet a mozik, és velük együtt a mozisztárok kora. Épp a Mission: Impossible hetedik részét forgatta, amit a járvány miatt többször is le kellett állítani, a biztosító nem akart fizetni, a film költségvetése pedig a gyakori leállások miatt az egekig nőtt. Fennállt a veszélye, hogy Hollywood kifaroljon azokból a látványfilmekből, amikre Cruise a karrierjét építette. A Tenet sikere azt jelentette volna számára, hogy a mozik és azok a filmek, melyekben ő szerepel, megmenekültek. Csakhogy a Tenet nem lett sikeres.

Az ember, aki a vállán cipeli a mozik sorsát

Cruise aggódott. Már dobozban állt egy nagy költségvetésű akciófilmje, a Top Gun: Maverick, és mint írtuk, éppen a Mission: Impossible hetedik epizódját forgatta. A két filmet forgalmazó Paramount sorra kezdte eladni a filmjeit a streamingszolgáltatóknak – így kötött ki például az Amerikába jöttem 2 az Amazon kínálatában – és Cruise valósággal rettegett attól, hogy a stúdió fejesei egyszer csak azzal jönnek majd oda hozzá, hogy eladnák a filmjeit valamelyik sokat kínáló streamingfelületnek. Idén a Cannes-i Filmfesztiválon vendégeskedve elmondta, hogy elképzelni sem tudja, hogy a Top Gun: Maverickkel az emberek ne a mozivásznon találkozzanak először, és minden befolyását bevetette azért, hogy ez ne történhessen meg. Inkább elérte, hogy a film premierjét többször is eltolják – minden ilyen halogatás a stúdiónak sok-sok plusz költséget jelent –, de nem akarta, hogy a filmjével az emberek ne olyan körülmények között találkozzanak, melyek méltók hozzá.

Tom Cruise mozi Top Gun

A Top Gun: Maverick stábja a kaliforniai bemutatón. Középen: Jennifer Connelly és Tom Cruise (Fotó: Kevin Winter/Getty Images for Paramount Pictures)

2020 decemberében Cruise stresszfaktora az egekben lehetett. Ekkor történt, hogy a brit Sun bulvárlap beszámolt arról, hogyan akadt ki a Mission: Impossible forgatásán, amikor azt látta, hogy néhány ott dolgozó nem tartja be a Covid-protokollt.

Hollywoodban miattunk kezdtek el újra filmeket forgatni. Több ezer munkahelyet hozunk létre, ti vadbarmok. Ennyi. Nincs bocsánatkérés. Majd mondhatjátok azoknak az embereknek, akik elveszítik a házaikat azért, mert leállt a filmipar. Mi nem hagyhatjuk abba ennek a ki****ott filmnek a forgatását. Megértettétek? Ha még egy ilyet meglátok, nektek itt k***ára annyi.

Talán nem szép hallani egy ilyen kifakadást, de jelen esetben teljesen jogos volt. Tom Cruise producerként a vállán cipelte egy gigászi költségvetésű film forgatásának súlyát, ő felelt érte a stúdiónak, a biztosítónak, mindenkinek. Az ő hírneve bánja, ha nem készül el, ahogy az is, ha netán megbukik. Ő felel azért, hogy a megígért időben, a megígért büdzséből leszállítsa a filmet, és azt is tudja, hogy nemcsak a saját sorsa múlik rajta, hanem sok ezer ember fizetése is.

A megközelíthetetlen sztár

Tom Cruise filmjeit sokkal többen szeretik, mint magát Tom Cruise-t. Ez nagyban köszönhető annak a néhány évnek, amikor a kelleténél egy kicsit többet mutatott meg önmagából. Az Oprah-nál előadott kanapén ugrálás és a show, amit a Katie Holmesszal való kapcsolata körül csinált, sokat ártott az imidzsének, ahogy az sem volt rá jó hatással, amikor a vallása, a szcientológia túlságosan rátelepedett az életére és a karrierjére. Az ezzel kapcsolatos kiszivárgó hírek többsége ugyan inkább csak pletyka volt, mint valódi hír, de ez az időszak rengeteg sebet ejtett Tom Cruise-on, a még alvás közben is magabiztosan mosolygó sztáron. Cruise megtanulta a leckét, és az elmúlt években olyan keveset ad magából az embereknek, amennyire keveset csak lehetséges.

Katalin hercegné és Tom Cruise

Katalin hercegné és Tom Cruise a Top Gun: Maverick londoni premierjén (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

A jelenlegi magánéletéről alig tudunk valamit, a nyilvános megnyilatkozásaiban pedig nagyon szeret konkrétumok helyett inkább általánosságokban beszélni. Erre jó példa volt például a vele folytatott nyilvános pódiumbeszélgetés Cannesban, ami ugyan másfél órásra nyúlt, mégis alig lehetett valamit megtudni Cruise-ról azt leszámítva, hogy szeret álruhában az emberek közé menve moziba járni. Mostanság láthatóan a legfontosabb feladatának azt érzi, hogy a mozi iránti szeretetét hangsúlyozza, és ugyan mindig, mindenkivel lehengerlően kedves – legutóbb Katalin hercegné oldalán mutathatta ezt meg –, ma már soha, senkinek nem nyílik meg. Míg a legtöbb sztár egyre többet ad a magánéletéből és önmagából, addig Tom Cruise megközelíthetetlen és titokzatos maradt, és ez is inkább a régimódi sztárok ismérve, nem pedig azoké, akik a közösségi médiában rengeteget elárulnak magukról. Azt nem tudom, hogy Tom Cruise végül megmenti-e a mozikat, de az biztos, hogy amíg olyan filmeket készít, mint a Top Gun: Maverick és a hetedik Mission: Impossible, addig nagyon-nagyon sokat tesz azért, hogy elhiggyük: az igazán nagy filmélményeket nagy vásznon, nagy sztároktól kapjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top