nlc.hu
Gasztro

A technológia, amely ötvözi a szárítást és a fagyasztást

A liofilizált nem szitokszó: az egyik legjobb módszer, ami a friss gyümölccsel történhet

Az idegenül csengő liofilizálás valójában egy fantasztikus találmány: gyakorlatilag összeadja az aszalás és a fagyasztás minden előnyét.

A modern cukrászat és az egészséges konyha is kedveli a liofilizált gyümölcsök használatát. Felbukkan bolti müzlik, granolák összetevőjeként, ha pedig magában veszünk fagyasztva szárított gyümölcsöket, a roppanós, élénk ízű falatokkal feldobhatjuk a joghurtunkat, zabkásánkat, smoothie-nkat és turmixunkat, és mindenféle desszertbe, süteménybe is remek alapanyag. Ahhoz kicsit drága mulatság, hogy magában együk, mint a sós mogyorót, de úgy is nagyon finom.

A friss nyári gyümölcsök szezonjában gyakran felmerül a kérdés, hogyan őrizhetnénk meg őket minél kíméletesebb módon a zimankós hónapokra, amikor a friss zöldségek-gyümölcsök palettája kimerül a hagymákban, krumpliban, almában, naspolyában és a többi télen elérhető terményben.

Az olyan imádott gyümölcsök ráadásul, mint az eper, málna, cseresznye vagy meggy, csak igen szűkre szabott ideig érnek, esetükben ezért különösen lényeges az ideális tartósítás kérdése.

Fagyasztva szárított, más néven liofilizált gyümölcsök

Fagyasztva szárított, ropogós gyümölcsök a banántól a barackon át a bogyós gyümölcsökig / Fotó: The Washington Post, Getty Images

Ha kevesebb cukrot, több gyümölcsöt ennénk

Bevett módszer lekvárokban, dzsemekben, szörpökben és befőttekben eltenni ezeket a gyümölcsöket. Milyen jól is tud esni egy lekváros kenyér vagy egy kis tálka befőtt egy téli estén, azonban minden nosztalgikus kép mellett egyre többen vannak azok, akik szeretnének kevesebb cukrot fogyasztani az eltett gyümölcsökkel együtt.

A két legnagyszerűbb tartósítási módszer: szárítás és fagyasztás

A két legegyszerűbb tartósítási eljárás a fagyasztás és a szárítás, avagy az aszalás. Az aszalás is gyakran történik cukor kíséretében, pedig cukor hozzáadása nélkül is remek aszalt gyümölcsök születhetnek. A nagyipari aszalási technikák pedig gyakran használnak ként a gyümölcsök oxidációját kezelendő, ezért ezek a termékek kénszármazékokat tartalmazhatnak (a gyártók szerint nem számottevő mennyiségben, de a tudatos fogyasztók odafigyelnek erre a szempontra is).

A technológia, amely ötvözi a szárítást és a fagyasztást

A másik tartósítási metódus a fagyasztás, ami az aszaláshoz hasonlóan kiválóan megőrzi a gyümölcsök tápanyagtartalmát. A befőzés, lekvár- vagy szörpkészítés során ugyanis a magas hőfokon való kezelés miatt elvész a gyümölcsök vitamintartalmának jelentős része. Míg az ízek koncentrálódnak, a hőérzékeny vitaminok nem szeretik a főzést.

Smoothie bowl tetején: fagyasztva szárított, más néven liofilizált gyümölcsök

Smoothie bowlban csokidarabok mellett / Fotó: krblokhin, Getty Images

Az aszalás és a fagyasztás ezzel szemben tökéletes módja a gyümölcsök tápanyagtartalmának megőrzésére, a liofilizálás, azaz a fagyasztva szárítás tehát ebből a szempontból is kiváló technológia.

Milyen előnyei vannak a gyümölcsök liofilizálásának a fagyasztással szemben?

A fagyasztóból kivett gyümölcsök levet eresztenek, elveszítik feszességüket és oxidálódnak, a ragyogó színű meggy például barnássá válik. Így is finom élelmiszerek, főzéshez, sütéshez, smoothie-kba kiválóan alkalmasak. A víztartalmuktól megfosztott, liofilizált gyümölcsök ezzel szemben kisebbek, roppanósak, és igen intenzív ízűek. Ha vízzel, folyadékkal találkoznak, megduzzadnak.

A módszer további előnye, hogy hosszan tárolhatók szobahőmérsékleten, hűtés nélkül.

Míg fagyasztóban 12-18 hónapig tárolhatunk fagyasztott gyümölcsöket, aszalva 4 évig fogyaszthatók, liofilizálva azonban akár 25 évig is elállnak.

Mit lehet liofilizálni?

A módszer nem korlátozódik a gyümölcsökre, bármit lehet fagyasztva szárítani, aminek van nedvességtartalma, így zöldségek, húsok, halak, tojás, tejtermékek, sőt főtt ételek tartósítására is alkalmas. Ezt a módszert használják az űrhajósok táplálására is.

Smoothie bowl tetején: fagyasztva szárított, más néven liofilizált gyümölcsök

Szuperegészséges hozzávalók: friss füge, liofilizált málna, kókuszchips / Fotó: krblokhin, Getty Images

Mi is liofilizálhatunk otthon?

Elméletileg lehetséges, gyakorlatilag több millió forintba kerülő profi gépekkel végzik el helyettünk a gyártók a munkát. Az otthon liofizálók leírása szerint csak annyi a dolgunk, hogy a felszeletelt nagyobb terméseket (banán, eper) vagy a kisebb bogyós gyümölcsöket egyben egy tálcán kiterítve (nem egymásra halmozva) fagyasszuk le jól a mélyhűtőben. Ezután egyszerű házi vákuumozó segítségével vonjuk ki belőle a jégkristályok formájában jelen levő vizet, teljesen dehidratálva ezzel a gyümölcsöket.

Drága, de nem luxus: nem liofilizált gyümölccsel kell jóllaknunk

Az ezzel az eljárással tartósított gyümölcsök természetesen nem olcsók, sőt. Viszont a közel 100 százalékban megőrzött tápanyagtartalom és az élő, intenzív ízvilág komoly érvek a fagyasztva szárított gyümölcsök mellett. 100 gramm liofilizált nyári gyümölcs 4-5 ezer forintba is kerülhet, de

használjuk úgy, akár egy fűszert!

Csak keveset tegyünk bele, egyfajta extraként. A koncentrált íz miatt már kisebb mennyiségben is sokat hozzáad az édességekhez, nassolnivalókhoz vagy egészséges reggelikhez. A ropogós állag pedig külön izgalmassá teszi, egy pépes kását vagy krémet ügyesen feldobhatunk liofilizált gyümölcsökkel.

Csoki fagyasztva szárított, más néven liofilizált gyümölcsökkel és pisztáciával

Csoki liofilizált gyümölcsökkel és pisztáciával / Fotó: Expono_shoot, Getty Images

Ételötletek a roppanósan megőrzött friss gyümölcsök felhasználására

  • Keverjük össze vagy szórjuk meg vele a joghurtot, turmixot, müzlit vagy granolát!
  • Ízesítsük vele a reggeli zabkását!
  • Tegyük házilag készült granola- vagy müzliszeletekbe
  • Ízesítsünk vele kekszeket
  • Szórjuk sütemények, torták tetejére!
  • Gyümölcs chutney-ba is tehetjük roppanós komponensként
  • Pudingra vagy chiapudingra szórva is finom
  • Tejberizsekbe is kiváló
  • Zabos-gyümölcsös crumble-be is illik
  • A házilag készült táblás csokoládé remek ízesítője
  • Házi készítésű fagylaltba és jégkrémbe vele!

Recept: Házi gyümölcsjoghurt liofilizált gyümölcsszórással

  • 4 deciliter natúr, minél jobb minőségű, élőflórás joghurt legyen az alap!
  • 400 gramm kedvünk szerinti gyümölcsöt és ízlés szerin 3-5 evőkanál mézet (esetleg agavé- vagy juharszirupot) botmixerrel turmixoljunk össze. A hozzáadott gyümölcs édességéhez mérten adagoljuk hozzá a természetes édesítőt.
  • Szórjuk meg liofilizált gyümölccsel, legyen az az itthon is megvásárolható málna, eper, földieper, feketeáfonya, ribizli, feketeszeder, meggy vagy banán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top