nlc.hu
Gasztro

Így hat a kávé a szervezetedre

Ezért nem ad valójában extra energiát a kávé

Bár úgy érezheted, hogy a kávé elfogyasztása energiával tölt fel, azonban ezzel lényegében adósságot halmozol fel a saját szervezeteddel szemben.

Ugyan sokan a kávéból nyerünk lendületet a nap indításához vagy épp folytatásához, egy szakember arra figyelmeztet, hogy ilyenkor voltaképpen becsapjuk magunkat. A kávé ugyanis valójában nem ad extra energiát, inkább kölcsönveszi azt. 

Dr. Emma Beckett, a Newcastle-i Egyetem molekuláris táplálkozási szakértője szerint azt a bizonyos „kölcsönt”, hogy ébernek érezzük magunkat, végül alvással kell visszafizetni.

A koffein az adenozin nevű kémiai anyag átmeneti blokkolásával akadályozza meg az álmosságot. Ez a vegyi anyag része annak a rendszernek, amely szabályozza az alvás és ébrenlét ciklusát, és a szintje a nap folyamán emelkedik, mivel a sejtek energiafelhasználása során melléktermékként szabadul fel.

Jelenet a Thor című filmből

Jelenet a Thor című filmből

„Van azonban egy bökkenő – írta Dr. Beckett a The Conversation oldalán megjelent értekezésében. – Bár úgy érezheted, energiával tölt fel, ez a kis koffeines beavatkozás inkább csak az ébrenlét érzését kölcsönzi, mintsem új energiát hozna létre.”

Amint azonban a koffein lebomlik, nem blokkolja többé a receptorokat, ekkor pedig az összes adenozin, ami addig várakozott és felhalmozódott, aktiválódik és elhatalmasodik rajtunk az álmosság érzése.

„Tehát a koffeinnel szembeni adósságot végül mindig vissza kell fizetni, és az egyetlen valódi módja ennek az alvás” – fogalmazott a szakértő.

Dr. Beckett rámutatott: alvás közben az adenozinszint csökken, ennek köszönhető, hogy reggel felfrissülve ébredünk.

Elmondta továbbá azt is, hogy mivel a nap folyamán egyre több adenozin termelődik, ezért a napközben fogyasztott kávé hatását erőteljesebbnek érezhetjük, mint a reggeliét.

„Ha pedig valaki cukorral szereti a kávéját, az hozzájárulhat a vércukorszint megugrását követő összeomlás érzéséhez” – tette hozzá.

„A koffein hasznos lehet, de nem varázsszer. Ahhoz, hogy újra energiával töltsük fel a testünket, elegendő ételre, vízre és alvásra van szükségünk.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top