nlc.hu
Aktuális
Rátámadtak a dán miniszterelnökre a nyílt utcán

Rátámadtak a dán miniszterelnökre a nyílt utcán

A támadót elfogták, a 46 éves kormányfőt megrázta az incidens.

Rátámadt egy férfi Mette Frederiksen dán kormányfőre Koppenhága központjában.

A 46 éves kormányfőt egy férfi megütötte péntek este a koppenhágai Kultorvet téren, a támadót őrizetbe vették. „A miniszterelnököt megrázta az incidens” – közölte Frederiksen hivatala, amely további részleteket nem közölt.

A koppenhágai rendőrség és a dániai nemzetbiztonsági és hírszerző hivatal megerősítette az incidenst. A BBC azt írja, hogy a támadót gyorsan elfogták, de az indítékról egyelőre nincs hír.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök beszédet tart az első dán alkotmány 175. évfordulóján a koppenhágai Christiansborg Landsting teremben 2024. június 5-én.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök beszédet tart az első dán alkotmány 175. évfordulóján a koppenhágai Christiansborg Landsting teremben 2024. június 5-én. (Fotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP)

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke határozottan elítélte a támadást. Charles Michel az X közösségi portálon megdöbbenését fejezte ki: „határozottan elítélem ezt a gyáva agressziót”. Metsola, aki megdöbbentőnek nevezte a támadást, posztjában hangsúlyozta: „az erőszaknak nincs helye a politikában”.

A támadást az európai parlamenti választások előtt két nappal követték el.

Nincs még egy hónapja, hogy Robert Ficóra rálőttek. Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát – aki 4 lövéssel sebesítette meg a kormányfőt – a helyszínen őrizetbe vették. Fico előreláthatóan leghamarabb a nyári szünet után térhet vissza a munkába.

(nlc/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top