nlc.hu
Aktuális
Végleg bezár a CEU Budapesten

Végleg bezár a CEU Budapesten

Hallgató nélkül nem tud egyetemként működni az intézmény, ezzel befejeződött a Közép-európai Egyetem elűzése Budapestről.

Végleg bezár a Közép-európai Egyetem Budapesten – ezzel a címmel jelent meg egy bejegyzés az Akadémiai Dolgozók Fóruma Facebook-oldalán.

Mint azt a posztban azt írják: csütörtökön a CEU eldöntött tényként adta hírül volt hallgatóinak szóló hírlevelében, hogy az egyetem tanácsa kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem licencének visszavonását.

A döntés indoklása szerint az egyetem jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, és ezért nem tud egyetemként működni Budapesten. A budapesti kutatóintézetek maradnak, és egyéb diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják.

A volt Középeurópai Egyetem (CEU - Central European University) egykori belvárosi kampusz épületének bejárata a fõváros V. kerületében Nádor utca 15. szám alatt

A volt Közép-európai Egyetem (CEU – Central European University) egykori belvárosi kampusz épületének bejárata a fõváros V. kerületében Nádor utca 15. szám alatt (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

„Röviden, a CEU befejezi felsőoktatási tevékenységét Magyarországon. Az Orbán-kormány azon kísérlete, hogy elűzze a Közép-európai Egyetemet Budapestről, sikerrel járt” – olvasható a posztban.

Felidézik, hogy az intézmény magas szintű teljesítményét korábban a kormány is elismerte, aztán „valami nagyon megváltozott. Sorosból ellenség lett, az általa alapított egyetem pedig kiűzendő intézmény. A Lex CEU nehezen teljesíthető, egyébként is teljesen indokolatlan és hátrányosan megkülönböztető feltételeket támasztott a Közép-európai Egyetem magyarországi működéséhez.”

Emlékeztetnek arra is, hogy az intézmény teljesítette a követelményeket, de a kormány végül így sem volt hajlandó aláírni az egyetem működéséről szóló szerződést. Végül a CEU Bécsbe költözött, a mostani hírlevélben számoltak be az új campus építéséről is.

„Az egyetem vezetésének döntése tényleg csak szimbolikus, de egy olyan kormányzati döntést véglegesít, amely nem tűrte meg a konkurenciát és el akarta hallgattatni azokat, akik másként gondolkodnak. A CEU távozása nagy veszteség a hazai felsőoktatás számára” – zárul az Akadémiai Dolgozók Fóruma bejegyzése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top