Horváth Zoltán, a Magyar Streetfood Egyesület elnöke mesélt arról, milyen árakkal találkozhatunk idén a strandbüfékben és a fesztiválokon.
Ijesztő lehet egy streetfood kocsinál 3500 forintért hamburgert venni, de az az igazság, hogy az elmúlt években olyan mértékben emelkedtek a költségeink, hogy az 5 ezer forintos ár sem lenne túlzás
– mesélte a Portfolionak.
Horváth Zoltán elmondta, hogy az alapanyagok ára gyakorlatilag megduplázódott, a munkaerő is megdrágult, drágultak a fesztiválok bérleti díjai és az energiaárak is elszálltak. Ehhez képest nem tartja jelentősnek az idei 8-10 százalékos árnövekedést, bár hozzátette, míg korábban az emberek 2-3 dolgot is vettek a büfékben, mostanában jellemzően már csak egyet.
A büfések az embereket egy-egy termék jobb árazásával próbálják rávenni a fogyasztásra. A szakember szerint egy sajtos-tejfölös lángos átlagosan 1800 forintba, egy büfés burger pedig 3500 forintba kerülhet. Ezek az árak az olcsóbb termékek irányába mozdítják a vendégeket.
Horváth szerint ma már nem jellemző, hogy valamelyik vendéglátós a többiekhez képest túl magas árakkal dolgozna, mivel a vásárlók már körbenéznek vásárlás előtt, és ha valahol kiszúrják a feltűnően magas árakat, ott nem vásárolnak.