nlc.hu
Aktuális
Súlyosan büntetné az agresszív sofőröket az új KRESZ

Súlyosan büntetné az agresszív sofőröket az új KRESZ

Az a cél, hogy senki ne élhessen vissza a vélt vagy valós erőfölényével.

Súlyosan büntetnék az agresszív sofőröket, de azt is, aki az álló kocsi motorját indokolatlanul járatja más ablaka alatt  – a tervek szerint ezeket is tartalmazza majd az új KRESZ.

A KRESZ egy 50 éves jogszabály, mindenképpen változtatásra érett, de az alapvetések nem fognak változni” – magyarázta az RTL Híradóban Pető Attila, a KRESZ-professzorként ismert szakember, aki a tervezet egyik kidolgozója.

A jövőben kötelező lesz figyelni a gyengébbekre az utakon. Az új KRESZ célja a biztonságos és előzékeny közlekedés, a különösen védtelen helyzetben lévő szereplőkre, úgy mint a gyalogosokra, rolleresekre, kerékpárosokra olyan hangsúly fog kerülni, ami hosszabb távon a balesetek számát fogja csökkenteni – hangsúlyozta Pető Attila.

A szakemberek azt szeretnék elérni, hogy javuljon a közlekedési kultúra.

A KRESZ módosításáról jelenleg 5 munkacsoport egyeztet. Ha ők dűlőre jutottak, egy szakmai bizottság elé kerül a tervezet. Lázár János miniszter 2025 márciusában terjesztheti be a kormány elé, így a KRESZ-módosítások legkorábban 2026 januárjában léphetnek életbe.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top