nlc.hu
Aktuális
Időjárás-előrejelzés villámokkal

Komoly villámokat ígérnek hétfőre

Heves zivatarok, villámlás és jégeső várható hétfőn a délnyugati és az északkeleti országrészekben.

Bedurvul az időjárás hétfőn, de most nem a meleg lesz a legfőbb gond, hanem a heves zivatarok, amely a meteorológusok szerint elsősorban a délnyugati és az északkeleti országrészre csaphatnak le.

villámok a tenger felett

Villámlani fog hétfőn (Fotó: Pexels.com)

A HungaroMet Zrt. tájékoztatása szerint Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében hétfőn hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt a hét vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Az ország többi vármegyéjére – Csongrád-Csanád és Békés vármegye kivételével – elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfő éjfélig zivatar kialakulásának veszélye miatt. Csongrád-Csanád és Békés vármegyében viszont hétfőn a középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot, emiatt magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben a két vármegyében.

Az előrejelzés szerint vasárnap estétől növekszik a zivatarok valószínűsége. Kezdetben elsősorban északnyugaton, a Dunántúl északi részén alakulhatnak ki zivatarok, majd a középső országrészben, a főváros térségében, illetve éjféltől egyre inkább az ország északi, északkeleti harmadában és az Észak-Alföldön. Zivatarok környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél és néhol jégeső fordulhat elő.

Hétfőn a déli óráktól elsősorban a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, és néhol heves zivatar is előfordulhat. Az ország többi részén kisebb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok.

A zivatarokat általában viharos szél, a hevesebb viharokat óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti. Hétfőn az éjszaka első felében még előfordulhatnak zivatarok, amelyek lecsengése csak hajnaltól várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top