nlc.hu
Aktuális
Nem a női Obama - A Kamala Harris-portré

Kemény főnök hatalmas mosollyal, aki nem szereti, ha mostohaanyunak hívják – Kamala Harris lehet az USA első női elnöke

Kamala Harris eddig is sok mindenben volt az első, most Joe Biden visszalépésével megkapta a lehetőséget, hogy az Egyesült Államok első női elnöke legyen. Az anyja azonban úgy nevelte, hogy nem az számít, miben az első, hanem az, hogy gondoskodjon arról, hogy ne ő legyen az utolsó. Portré.

Jelen állás szerint még nem tudható biztosan, hogy az Egyesült Államok jelenlegi alelnöke, Kamala Harris lesz-e Donald Trump ellenfele a november 5-i amerikai elnökválasztáson, az viszont kijelenthető, hogy minden jel erre mutat. Mivel Joe Biden visszalépése a kampányidőszak során elég későn történt, és rögtön utána tájékoztatta a közvéleményt, hogy szeretné, ha az alelnöke indulna helyette, kicsi rá az esély, hogy a Demokrata Pártban ilyen rövid időn belül szembe akarjanak szállni vele. Persze ez a választás már eddig is hozott meglepetéseket (gondoljunk csak a Trump elleni merényletre), ráadásul messze még a vége.

E pillanatban minden jel Kamala Harris jelöltsége felé mutat, aki – amennyiben nyerni tud – nemcsak az első női elnök lehet az Egyesült Államok történetében, hanem az első fekete nő is az elnöki székben, illetve az első dél-ázsiai származású nő ugyanezen a poszton. Kamala Harris a karrierje során már hozzászokott ahhoz, hogy az elért pozícióiban mindig úttörő legyen, és már csak egyetlen – na jó, másfél – lépés választja el a csúcstól.

Kamala Harris

Fotó: Joe Raedle/Getty Images

Bevándorló szülők és az első tüntetés

Alighogy kiderült, hogy Joe Biden őt fogja támogatni, a közösségi médiában elkezdték azzal támadni Harrist, hogy két bevándorló gyermekeként nem lehet az Egyesült Államok elnöke. Csakhogy ez egy nagy tévedés. Tény, hogy Kamala Harris édesanyja indiai, az édesapjai pedig jamaicai, de ő már az Egyesült Államok területén, Kaliforniában született amerikai állampolgárként, és minden egyéb kritériumnak megfelel az induláshoz. Mellesleg, ha fennálltak volna ezzel kapcsolatos aggályok, akkor már négy éve sem választhatták volna meg az elnöki pozíció potenciális örökösének, vagyis alelnöknek.

Harris a bevándorló hátterével pont az ellentétét képviseli annak, amit Donald Trump üzen a bevándorlóellenes politikájával. Az édesanyja, Shyamala Gopalan csak 19 éves volt, amikor Indiából az Egyesült Államokba érkezett, ahol aztán elvégezte az egyetemet, és a mellrák területének elismert kutatójává vált. Egyetemista korában ismerte meg későbbi férjét, a közgazdász professzor Donald J. Harrist Jamaicából. A fiatal nő már babázás mellett diplomázott, a kis Kamala pedig már egészen kis korában magába szívhatta a polgári mozgalmak ideológiáit, ugyanis a családi legendárium szerint már babakocsiban vitték őt magukkal a tüntetésekre.

Shyamala Gopalan és Kamala

Kamala Harris édesanyjával Shyamala Gopalan-nal, aki a mellrák kutatásának szentelte az éltetét (Fotó: Profimedia)

A szülei hétéves korában elváltak, őt és testvérét, Mayát az édesanyjuk nevelte tovább. Tizenkét éves volt, amikor az anyja egy jó állásajánlat miatt Kanadába költöztette a családot, a kis Kamala számára pedig igazi kultúrsokk volt a meleg nyárból a hideg télbe menni.

Gyorsan feltalálta magát, és szerzett új barátokat. A politikai aktivizmusa már egészen korán megmutatkozott. Amikor az albérletüknél az épület tulajdonosa megtiltotta, hogy a gyerekek a ház előtti gyepen játsszanak, a kis Kamala egy tüntetést hozott össze a háznál a helyi gyerekekből. A tulajdonos visszavonulót fújt. Kamala ekkor még csak tizenhároméves volt.

A politika üstököse

Bár a szülei nem bátorították, hogy ebbe az irányba menjen, a jogi egyetem elvégzésével Harris az ügyészi pályán indult el. Eleinte helyettes ügyészként ért el sikereket, jellemzően hozzá tartoztak a gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszakkal és erőszakkal kapcsolatos ügyek. A karrierje 2004-ben indult be igazán, amikor megválasztották San Francisco kerületi ügyészének, hogy aztán 2011-ben innen lépjen elő egy nagyon szoros választáson Kalifornia államügyészévé.

Egy ízben maga Barack Obama – akinek egyébként régóta lelkes támogatója – dicsérte meg azzal, hogy ő a legcsinosabb államügyész Amerikában, majd később elnézést kért a sokak szerint szexista kijelentésért.

Ez az időszaka is sikeres volt, bár nem lehet ilyen hosszan dolgozni ellentmondásos megítélésű ügyek nélkül. Harrisnek többször szóvá tették például, hogy nem tett meg mindent a rendőri erőszak visszaszorításáért, ami hatalmában állt volna, és különösen sokszor dörgölik az orra alá, hogy két fekete férfi meggyilkolásának ügyében sem tett meg mindent, ami a hatalmában állt volna. További támadási felületet jelentett, hogy ő is támogatott egy törvényt, ami a szülőket büntette, ha a gyerekük hiányzott az iskolából. Ennek ellenére 2017-ben Kalifornia állam szenátorává választották. Az összes eddig felsorolt pozíciójában ő volt az első fekete vagy dél ázsiai nő, aki azt betölthette.

Az országos politika sztárjává a szenátusi meghallgatások során volt, ahol ügyesen kamatoztatta az ügyészként szerzett bírósági rutinját, és okosan izzasztotta meg Donald Trumpék embereit, az orosz kapcsolatai miatt vizsgált Jeff Sessionst, illetve a republikánusok által a legfelsőbb bíróság bírájának kinevezett Brett Kavanaught. Előbbit azzal hozta kellemetlen helyzetbe, hogy golyósebességgel dobálta rá a kérdéseit, utóbbit pedig az abortuszhoz való hozzáállása miatt szívatta meg, amikor rákérdezett, hogy ismer-e olyan törvényt, amiben az állam az amerikai férfiak önrendelkezését korlátozná a testük felett.

Fiatalság, bolondság, Trump

A Donald Trump elleni küzdelemben mindenképp Kamala Harris mellett szól az életkora. Trump szinte teljes eddigi kampánya arra épült, hogy az ellenfele, a nála csak három évvel idősebb Joe Biden túl öreg, és már alkalmatlan a feladatai ellátására. Erre most kapott a nyakába egy nála 19 évvel fiatalabb, 59 éves ellenfelet (ha megválasztják, akkor már 60 lesz), aki már tényleg joggal nevezheti Trumpot túl öregnek a világ egyik legfelelősségteljesebb munkájához.

A Trump-Harris viszonyban további érdekesség, hogy Donald Trump annak idején kétszer is pénzzel támogatta Harris államügyészi kampányát, sőt egyszer még Trump lánya, Ivanka is utalt neki 2000 dollárt, igaz, ez még azelőtt történt, hogy Trumpnak politikai ambíciói lettek volna.

Nem szereti, ha női Obamának tartják

A szenátorként elért sikerei gyakorlatilag predesztinálták arra, hogy 2020-ban a Demokrata Pártban ő is Donald Trump egyik kihívójává váljon, ám elvérzett az előválasztások során. Bizonytalanul nyilatkozott az egészségbiztosítással kapcsolatos kérdésekben, valamint próbálta kerülni, hogy az ügyészként végzett munkája részleteiben merüljenek el, és mivel ez nem annyira vette ki jól magát, elapadt a kampánya támogatása, így kénytelen volt visszavonulót fújni. A bukása mögött felsejlett, hogy túl keményen bánt a beosztottjaival és túl nagy hatalmat adott a testvére, Maya kezébe a kampánystábban. Előbbi kapcsán

Harris elismerte, hogy tényleg kemény főnök, de azt is hozzátette, hogy elsősorban magával szemben kemény, és nagyon nagy elvárásokat támaszt a maga irányába.

Kisebb meglepetésként az előválasztások nyertese, Joe Biden őt választotta alelnökének, mindezt annak ellenére, hogy Harris a kampánya során Bident is kritizálta. Többször szokták őt a női Obamának is nevezni, de nem szereti ezt a hasonlatot, mivel állítása szerint a saját útját járja, és nem Barack Obamáét követi.

Joe Biden és Kamala Harris

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök (Fotó: Andrew Harnik/Getty Images)

Alelnökként az első két éve meglehetősen eseménytelenül telt, nehezen találták meg a helyét a Biden-adminisztrációban. Ez azután változott, hogy a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a Roe v Wade precedenst, ami után számos amerikai államban ellehetetlenült a nők abortuszhoz való joga. Harris a demokraták között az ügy és ezzel a női jogok és a fiatalok mentális egészségének egyik élharcosává vált, és ismét nagyobb figyelem irányult a tevékenységére.

Momala csak egy van

Egy újabb támadási felület a republikánusok szempontjából, hogy Kamala Harrisnek sosem született gyermeke. Persze eddig is választottak már meg gyermekteleneket elnöknek, csakhogy ők mind férfiak voltak, másféle privilégiumokkal. Természetesen a tudását, a hozzáértését és az alkalmasságát illetően ez semmit nem oszt vagy szoroz, de Amerikában a választók szeretik, ha egy jelölt az ideális családeszményt testesíti meg. (Hogy ennek a kétszer elvált Trump hogyan felel meg, az más kérdés…)

Arról Harris sosem nyilatkozott, hogy miért nincs saját gyermeke, és valójában semmi közünk hozzá, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne édesanya. 2014-ben házasodott össze Douglas Emhoff ügyvéddel, akinek a korábbi házasságából két gyermeke, Cole és Ella született. Amikor hat évvel az apjuk válása után Kamala belépett az életükbe, mindketten kamaszok voltak. Elvált szülők gyermekeként az alelnök nem siettette a találkozást a párja gyermekeivel, és csak azután került sor a bemutatásra, hogy már ő és Doug is biztosnak látták, hogy a szerelmük hosszú távra szól.

A gyerekek nyitottan fogadták, és Harris egy Drew Barrymore-nak adott interjúban árulta el, hogy óriási szerencséje volt, ugyanis a párja volt felesége is kedvesen fogadta, sőt sikerült összebarátkozniuk, így a gyerekek nem voltak semmilyen felnőttek között zajló játszmázás áldozatai. Kamala azzal nyerte el a bizalmukat, hogy elmondta, nem tud és nem is akar az anyjuk helyébe lépni, ő maximum csak amolyan második számú anyuka lehet. Azt viszont szintén nem szerette volna, ha Cole és Ella (előbbi ma már 30 és a szórakoztatóiparban dolgozik, utóbbi 25 és modell, valamint divattervező) a mostohaanyjuknak nevezik.

A Disney elrontotta a mostoha kifejezést a sok gonosz mostohával

– mondta a műsorban, ahol azt is elárulta, hogy Momala-nak (a mom és a Kamala szavak keverékéből) szólítják, és rendkívül szoros a kapcsolata velük, a „gyerekek” az alelnöki beavatási ceremóniáján is jelen voltak.

Kamala Harris családja

Kamala Harris férjével és mostoha gyerekeivel Cole-lal és Ellával (Fotó: Instagram)

Az alelnök egyébként jóban van az Amerikában istennőnek tartott (a Kamala név is egy indiai istennő másik neve…) Beyoncéval, szóval a kampányban jó eséllyel számíthat a támogatására. Míg Beyoncé rajongóit BeyHivenak hívják, addig a saját online rajongói bázisát KHivenak nevezi, ami egy újabb kapcsolódási pont. Sokak szerint ráadásul Taylor Swift is mellé áll majd, ami biztosan nem jön majd rosszul a fiatalok szavazatainak behúzásánál.

Harris a nagy mosolyával és hangos nevetésével, valamint a zeneszeretetével biztosan üde színfolt lehetne a politikusi palettán. Minden nap reggel hatkor kel, és utána rögtön edzeni megy, próbál egészségesen élni. Emellett szenvedélyes szakács, aki imádja kipróbálni a New York Timesban közölt recepteket. Hobbija, hogy Converse Chuck Taylor sneakereket gyűjt, amiket hordani is szeret, amikor épp nem magassarkú cipő van rajta.

Az, hogy Kamala Harris lesz-e a Demokrata Párt elnökjelöltje, várhatóan hamarosan kiderül. Biden visszalépésének és Harris előrelépésének bejelentésének időzítése azonban nem is lehetett volna jobb. Kivárták vele a Republikánus Párt jelöltállító országos nagygyűlését, ahol Donald Trump ünnepeltette magát, majd ezzel a világszenzáció értékű hírrel kifújták a szelet a vitorlájából. Eddig Trump diktálta a választások tempóját, azonban merénylet ide vagy oda, most a demokratáknál lett sokkal izgalmasabb az élet.

Források: (1) (2) (3) (4) (5) (6)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top