nlc.hu
Életmód

Kamala Harris 58 éves

58 éves lett Kamala Harris, aki felkarolta az egyik legnagyobb tabutémát

Nincs könnyű helyzetben Kamala Harris, ha 2024-től is szeretné megtartani a "munkáját". Az azonban biztos, hogy úgy állt be a fiatalok mentális egészségével foglalkozó problémák felszámolásba, ahogy eddig kevesen előtte.

Kamala Harris 2021 januárjában lett az Egyesült Államok alelnöke. A ma 58 éves politikus életéről a beiktatása idején számos cikk született. Így jól tudjuk már, hogy anyja indiai rákkutató volt, apja jamaicai közgazdászprofesszor. Azt is sok cikk említette meg, hogy az alelnöknek nem született saját gyermeke, azonban sajátjaként neveli a vállalati jogász férjének, Doug Emhoffnak a korábbi házasságából született gyermekeit. Két éve tehát rengeteg írás foglalkozott Kamalával, ám azóta mondhatni eltűnt a magyar újságokból. Mi történt vele az elmúlt időszakban?

Felkarolta a fiatalok mentális egészségnek ügyét

Ma már nem az alelnök tornacipőjével, sokkal inkább a politikai lépéseivel és megnyilvánulásaival van tele a sajtó. Ilyen volt az a szeptemberi beszéde is, melyet a Koreai-félsziget demilitarizált övezetében tartott, s melyben tévesen Észak-Koreát említette az Egyesült Államok erős szövetségeseként. Mégis számos egyéb társadalmi kérdésben voltak fontos megnyilvánulásai. Idén október elején például minden eddiginél határozottabban állt ki amellett, hogy a mentális egészségi állapottal igenis rendszerszinten kell foglalkozni.

A mentális egészség megértésének és kezelésének megváltoztatásának kulcsfontosságú része az, hogy a témát ne kezeljük tabuként, és beszéljünk róla. A stábommal együtt úgy gondoljuk, hogy erről hangosan, őszintén, érthetően, de ami a legfontosabb empatikusan kell párbeszédet folytatnunk, mert bár a mentális egészségünk mélyen személyes ügyünk, egyben egyre általánosabb, elterjedtebb

mondta egy magazinnak Harris idén ősszel.

Kamala Harris

Fotó: Kamala Harris Instagram

Az alelnök szerint azért is egyre égetőbb ez a kérdés, mert már az egészen fiatalokat is érinti a stressz és a kiégés. „A fel nem ismert és kezeletlen mentális zavarok, a fel nem dolgozott traumák súlyos egészségügyi krízisekhez vezethetnek. Gondoskodnunk kell a fiatalok mentális egészségékről.” Csak halkan jegyzem meg, hogy míg az Egyesült Államokban az alelnök ezen nyilatkozatai és az, hogy szorgalmazza a legeldugottabb helyen is legyenek a mentális egészséggel foglalkozó (prevenciós) központok, addig nálunk darabokra szedte a sajtó Hodász András atyát, mert ki merte mondani, hogy a fiatalok már most kiégnek, stresszesek…

Stratégia három lépcsőben

Harris egyébként az elnökkel együtt egy háromlépcsős stratégiát dolgozott ki. Az egyik, hogy sokkal több mentális egészségügyi szakemberre van szükség az olyan körzetekben, amelyekben eddig ez minimális volt, vagy egyáltalán nem volt elérhető. A második, hogy elérhetőek legyenek ezek az ellátások. A harmadik pedig egy olyan biztonságos és elfogadó környezet megteremtése, amelyben az emberek nyíltan beszélhetnek a mentális egészségükről, vagyis a megbélyegzés elkerülése. De idetartozik még egy az egész országban elérhető segélyvonal is, amelynek nemcsak az a célja, hogy telefonon segítséget nyújtson a krízisben lévő embereknek, hanem a problémájuknak, a tartózkodási helyüknek megfelelően azonnal a számukra legideálisabb kórházba irányítsák a hívókat. Erre egyébként 5 milliárd dolláros keretet akarnak fordítani. Joe Biden ezenkívül az iskolai mentálhigiénés szakemberek számának megduplázásába kezdett. Források szerint az erre szánt 2 milliárd dolláros keret segítségével több iskolapszichológust, tanácsadót és mentális egészségügyi szakembert tudnak majd foglalkoztatni az iskolák.

Azt már a megválasztásának első pillanatától tudjuk, hogy Harris nagyon szeret futni. Mindenki emlékszik arra a videóra, amelyben a kocogásból hazatérő Kamala, a választási eredményeket látva lihegve felhívta az új elnököt és azt mondta neki: „We did it, Joe”. Harris azt mondja, hogy a mentális egészségnek érdekében minden reggel edz. Ez ugyanis nemcsak a testét tartja formában, de a lelkét is.

Nem számít, mennyit aludtam éjszaka, napi fél órát találok az ellipszis használatára reggelente. Ez pedig segít, hogy a napom hátralévő részében fókuszált és energikus legyen. Nem azt mondom, hogy ez mindenkinél működni fog, a cél, hogy találjuk meg azt, ami számunkra ezt biztosítja. Vegyük magunkat körbe olyan barátokkal, rokonokkal, akik mellettünk lesznek a rosszabb, nehezebb időszakban is. Mert mindennél fontosabb, hogy a legsötétebb pillanatokban is figyelmeztessenek minket, hogy jobb lesz.

Ő is tudja, hogy nem minden területen tudták áttörni még az üvegplafont

Az alelnök stábja egyébként nagyon is tudja, hogy mit csinál. Ez pedig azt jelenti, hogy Harris nemcsak az olyan közéleti és politikai lapokban és tévéműsorokban jelenik meg, mint a Times, a Politico vagy a CNN, hanem olyan női magazinokban is, mint például a Vogue. Októberben például Priyanka Chopra színésznővel ült le beszélgetni a Fehér Házban, s a találkozó legfontosabb részeit a Vogue magazin is bemutatta. Chopra például elmondta, hogy 22 éves filmeskarrierje során soha nem kapott olyan gázsit, mint a férfi kollégái. Ezt csak 2022-ben sikerült elérnie. De a két nő között ezen kívül felmerült a fegyvertartási engedély témája is. „Hogyan megy el dolgozni, és hogyan tud szót érteni azokkal a képviselőkkel, akik nem hajlandók a változásra a fegyvertartással kapcsolatban?” – kérdezte a színésznő, amire Harris viccesen úgy felelt: „Nos, ez a demokrácia.”

Az abortusz kérdése

Végül, de nem utolsósorban itt az abortusz ügyének kérdése, mely éppen akkor változott meg radikálisan, amikor egy női alelnöke lett az Egyesült államoknak. Idén az amerikai legfelsőbb bíróság 5-4 arányban felülbírálta azt az 1973-as rendeletet, amely alkotmányos védelmet nyújtott az abortusznak. Ez pedig azt jelenti, hogy nincs egységes törvény, minden állam maga dönt arról, hogy engedélyezi-e az abortuszt. A törvény nagyobb hatalmat ad az államoknak, de elveszi a választás lehetőségét a nőktől. Harris egy Austinban tartott konferencián azt mondta:

Miközben a szélsőséges vezetők a szabadság retorikáját kürtölik, a szabadság alapjait támadják az abortusztörvénnyel.

Mindezekkel együtt sem lehet azt mondani, hogy Harris és Biden pozíciója stabil. Az Egyesült Államokban hamarosan félidős választások lesznek, bár ez őket direktben nem érinti, a demokraták pozícióját nagyon is. Harris ezért minden kampánybeszédében elmondja, hogy csakis ők jelentenek valós esélyt a nők jogainak, az LMBTQ közösség jogainak megváltoztatásában. Igaz, pont ezzel kampányolt már két éve is.

Ami pedig a 2024-es választásokat illeti, sem a jelenlegi elnök, sem pedig az alelnök esélyei nem valami fényesek. A megkérdezett demokrata szavazók 30 százaléka mondta azt, hogy Gavin Newsom lenne a legesélyesebb befutó, mint elnökjelölt. Csak 13 százalék nevezte meg erre a posztra Michelle Obamát, és tőle is kevesebben támogatnák Hillary Clintont, valamint Kamala Harrist.  A három nő, vagyis Obama, Clinton és Harris indulása a politikai lapok szerint szinte biztosnak vehető, ahogyan Newsomé is. Vagyis várhatóan közülük kerül ki a demokraták következő elnökjelöltje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top