A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyén pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászainak hozzáadott cukor nélkül készült, Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotása tarolt.
A Mákvirág torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is. Harmonikus összhangba kerül benne a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.
Mutatjuk:
A Zöld málna tortában a pisztácia megjelenik a piskótában és mousse formájában is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.
Íme:
Egy szelet „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, míg szénhidrátértéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet
A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 17-től megtalálják a cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog.
A Magyar Cukrász Ipartestület egyébként idén a 18. alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig 13. alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája Versenyét 2012-ben indította el azzal a céllal, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.
Tavaly amúgy a Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreáció nyerte el a Magyarország tortája címet, a cukormentes győztes pedig a Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotás lett.
Kiemelt fotó: Facebook / @Magyar Cukrász Ipartestület