nlc.hu
Aktuális
Földrengés volt Horvátországban, nálunk is lehetett érezni

Földrengés volt Horvátországban, nálunk is lehetett érezni

Volt, akinél kilengtek a csillárok, másnál a bútorok koccantak össze.
földrengés,

Magyarországi településeken is érezhető, 4,4-es magnitudójú földrengés volt kedd reggel Horvátországban, a magyar-horvát határ közelében – számolt e az MTI. A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának észlelése szerint 8 óra 43 perckor bekövetkező földmozgás epicentruma mintegy 15 kilométerre a magyar határtól, Kapronca közelében volt.

Az első félórában Zalaegerszegről, Pécsről, Őrtilosból, Nagykanizsáról, Kaposvárról, Szekszárdról, Komlóról és Marcaliból érkeztek bejelentések, de a földrengést több határközeli településen is érezhették.

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz károkról az első félórában még nem érkezett bejelentés.

Nagykanizsán és környékén a közösségi oldalak bejegyzései és az MTI tudósítója által tapasztaltak szerint több helyen megmozdultak, recsegtek vagy összekoccantak a bútorok, berendezési tárgyak, kilengtek a csillárok. A szabadban állók is érezték az enyhe morajlást és a földmozgást. Akadt, aki az autójában ülve is érzékelte a rengést.

  • “8:43-kor a tavon, ahol dolgozunk, az összes hal egyszerre ugrott egyet. A felszínen levő halak kiugrottak a vízből. Az egész tó mozdult egyet. (Zalaszentgrót környéke)”
  • “Becsehelyen, a horvát határnál kilengtek a csillárok, rázkódott minden.” 
  • “Nagykanizsán, és a környékén éreztük. Erős, oldal irányú lökés volt. Kb. 3-4 mp-ig”

– olvasható többek között az obszervatórium közösségi oldalán a kommentek között.

Legutóbb, 3 nappal ezelőtt ugyancsak olyan földmozgás történt, ami Magyarországon is lehetett érezni; akkor Romániában rengett a föld (Lugos várostól 36 kilométerre éjjel, magyarországi idő szerint 22:46 perckor). Akkor a Gyulától mintegy 120 kilométerre fekvő város térségében kipattant 4,47 magnitúdójú földrengést több határközeli településen is érezhették. Előtte pedig – július 16-én éjjel – a Somogy vármegyei Balatonkiliti határában, akkor a 2,1 magnitúdójú földmozgást a lakosság is érzékelte Siófokon és Balatonföldváron is.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top