Nagyon terjed a majomhimlő, globális veszélyhelyzetet rendelt el a WHO

F.C. | 2024. Augusztus 15.
Már több száz halálesetet jelentettek eddig.

Nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt – számolt be az MTI. A majomhimlő terjedése miatt a WHO 2022 júliusában egyszer már elrendelt globális veszélyhelyzetet, de azt 10 hónap után feloldotta. A szervezet meglátása szerint a fertőző betegség ismét elterjedhet, és több országban is egészségügyi kockázattá válhat.

A WHO főképpen egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amelyet 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. 

Az Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsáról van szó, amely a szakemberek szerint fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő az eddig ismert variánsoknál.

Az Mpox-Klade I változat az utóbbi hetekben Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent. Idén már több mint 14 ezer fertőzésgyanús esetet regisztráltak a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a környező országokban, és több mint 500 halálesetet jegyeztek fel.

A vírust először 1970-ben találták meg emberi szervezetben, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A betegség általában csak enyhe tüneteket okoz, például lázat, fejfájást, izomfájdalmat és bőrkiütést. Ritka esetekben azonban halálos is lehet. Elsősorban bőrön és nyálkahártyákon keresztül terjed, így a szexuális kontaktus az egyértelműen alkalmas a fertőzés átvételére, de az apró szemmel nem látható bőrsérüléseken keresztül is megfertőződhet valaki. Sajnos a vírus nagyon ellenálló, tehát a környezetben hosszú ideig fennmarad, a mindennapos használati tárgyak is terjeszthetik a betegek környezetében

Mint arról korábban írtunk, a majomhimlőt okozó vírus a bőrfelületek hosszan tartó érintkezésével, ágynemű, törölköző és ruházat közös használatával terjed. A jelenlegi járványban azonosított vírus ritkán vezet halálozáshoz, a fertőzöttek általában néhány hét alatt meggyógyulnak, azonban a vírus okozta bőrelváltozások és hólyagok fájdalmasak. A kórokozó a sérülékenyebb – többek között legyengült immunrendszerű emberek és várandós nők – esetében kelt aggodalmat.

Rusvai Miklós víruskutató két évvel ezelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy mindaddig, amíg a fekete himlő elleni vakcinázás rendben folyt és mindenki megkapta a védőoltást, embereken nem jelentkezett ez a betegség. Ebből kifolyólag nem kell tartania annak a fertőzéstől, illetve a megbetegedéstől, aki megkapta a himlő elleni védőoltást. Tehát, a 1979 előtt születettek biztonságban vannak! – jelentette ki akkor.

Kiemelt fotó: illusztráció, CDC/IMAGE POINT FR/BSIP/Universal Images Group via Getty Images

Exit mobile version