nlc.hu
Egészség

Majomhimlő: közegészségügyi veszélyhelyzet New Yorkban

Ágynemű, törölköző és ruházat közös használatával is terjed a majomhimlő

Nemrég még ritka betegség volt, most pedig már 80 országban megjelent.

New Yorkban közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek a majomhimlő terjedése miatt. A város vezetése a metropoliszt a járvány gócpontjának nevezte. “New York akár 150 ezer lakója lehet veszélyeztetett” – jelenteette ki Eric Adams polgármester és Ashwin Vasan egészségügyi vezető. 

New York államban péntekig 1345 esetet regisztráltak, a második legtöbb fertőzést, 799-et Kaliforniában igazolták az amerikai járványügyi központ adatai alapján.

Ágyneművel is átadható

A majomhimlőt okozó vírus bőrfelületek hosszan tartó érintkezésével, ágynemű, törölköző és ruházat közös használatával terjed. A jelenlegi járványban azonosított vírus ritkán vezet halálozáshoz, a fertőzöttek általában néhány hét alatt meggyógyulnak, azonban a vírus okozta bőrelváltozások és hólyagok fájdalmasak. A kórokozó a sérülékenyebb – többek között legyengült immunrendszerű emberek és várandós nők – esetében kelt aggodalmat.

majomhimlő

A majomhimlő általános tünetekkel (láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság) kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg – Fotó: CDC/Getty Images

Már 75 haláleset

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete globális egészségügyi veszélyhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőt július 23-án.

A nemrég még ritka betegség Közép- és Nyugat Afrika egyes részein évtizedek óta létezik, de májusig nem volt ismert, hogy Afrikán kívül is okozott volna nagyobb járványt. Májusban Európában, Észak-Amerikában és más területeken regisztrálták járványok kitörését. Azóta majdnem 80 ország több mint 22 ezer esetét jelentették, Afrikában – mindenek előtt Nigériában, és Kongóban – nagyjából 75 haláleset gyanúja merült fel.

Pénteken Brazília és Spanyolország jelentett egy-egy olyan halálozást, mely a majomhimlőhöz köthető. Spanyolországban szombaton egy második halálozás is történt.

(MTI)

Olvass még a majomhimlőről az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top