nlc.hu
Aktuális
Kiderült, hogy agyunk minden egyes emlékből 3 másolatot készít

Kiderült, hogy agyunk minden egyes emlékből 3 másolatot készít

Izgalmas megállapításra jutottak a kutatók: emlékeinkből egyenesen három változat is készül egyszerre.

Svájci kutatók a Basel-i Egyetemen arra jutottak, hogy az agy minden egyes emléket legalább három különféle formában tárol a hippokampuszban. Ez a felfedezés új megvilágításba helyezi, hogyan tudjuk tárolni, módosítani, sőt, akár törölni is emlékeinket az idő múlásával.

A tanulmány során egerek agyát vizsgálták és kiderült, hogy az emlékek kódolása három különböző neuroncsoportban történik, mindegyik más-más módon rögzíti az információkat. Az első csoportba tartozó neuronok kezdetben gyenge másolatokat készítenek, amik az idő előrehaladtával egyre erősebbé válnak. A későn érkező neuronok viszont erős emlékeket hoznak létre, amik idővel elhalványulnak, míg a köztes csoport stabil, nehezen felejthető másolatokat készít.

A kutatás folytatásaként arra szeretnének rájönni, miért vannak olyan emlékeink, melyek egy életen át elkísérnek bennünket, valamint szeretnék minél jobban kiaknázni a felfedezés potenciálját a PTSD és a demencia kezelésének fejlesztésében.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top