nlc.hu
Aktuális
Korrupt temesvári sebészek

Ingyenes műtétekért kértek pénzt a temesvári sebészek

Hat sebész és egy ápoló ellen indult bűnvádi eljárás korrupció gyanúja miatt Temesváron.

Éveken át fogadtak el kenőpénzt egyes, a temesvári kórház onkológiai-sebészeti osztályán dolgozó egészségügyi alkalmazottak. A Temes megyei törvényszéki ügyészség tájékoztatása szerint a bánsági egészségügyi alkalmazottakat többrendbéli vesztegetéssel és vesztegetés elfogadásával gyanúsítják

Az egyik vádlott a gyanú szerint a városi sürgősségi kórház sebészeként 2022. április 15. és 2024. július 19. között fogadott el különböző összegben kenőpénzt tíz betegétől.

Orvosok a műtőben

Orvosok a műtőben (Illusztráció: Pexels)

Egy másik sebész szinte azonos időszakban kilenc páciensétől vagy azok hozzátartozóitól vett át különböző összegeket, holott a betegeknek volt egészségbiztosításuk, nem kellett volna fizetniük a műtétért, kezelésért – közölte az ügyészség. Másik négy társuk esetében szintén vesztegetés és vesztegetés elfogadásának a gyanúja áll fenn, csupán a bűntettek elkövetésének időszaka és az összegek mértéke változik. Az osztályon dolgozó ápolónő is több betegtől fogadott el kenőpénzt – állítják az ügyészek.

A román sajtó ügyészségi forrásokra hivatkozva szerdán beszámolt az ügyben tartott házkutatásokról. A News.ro azt írta, hogy a hatóságiak az egyik sebésznél ezer euró készpénzt találtak, melynek eredetét nem tudta megindokolni.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a temesvári városi kórház onkológiai-sebészeti osztályának korábbi főorvosát, Octavian Mazilut – aki előtte az egészségügyi intézmény menedzsere is volt – 2023-ban vesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Temes megyei Törvényszék bírái.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top