nlc.hu
Aktuális
Továbbra is lezárva marad a Margitsziget

Továbbra is lezárva marad a Margitsziget

Egyelőre a Margitszigeti Kisállatkert lakóit sem költöztetik vissza.
Margitsziget

Ugyan már levonult az ár, és megnyitották ma reggel a budapesti rakpartokat, a Margitsziget továbbra is zárva marad. Mindezt Karácsony Gergely jelentette be a Facebookon

“Ma kora reggeltől újra az autós forgalomé mindkét alsó rakpart, a hétvégén pedig a megszokott módon a gyalogosok és a bringások vehetik birtokba a pesti oldalt. Kollégáim azon dolgoznak, hogy péntektől a villamos forgalom is helyreálljon” – számolt be a főpolgármester.

Posztjából kiderül, miért nem látogatható még a Margitsziget. “A Margitsziget egyelőre zárva marad, a Főkert munkatársai a faállományt vizsgálják, hiszen sok helyen meglazult a talaj, ami fokozza a fakidőlések veszélyét, ezért óvatosságra van szükség” – indokolta Karácsony, aki azt is bejelentette, hogy hétvégén örömzenével ünneplik meg Budapesten az árvízi védekezésben és a rendrakásban közreműködőket.

Mivel a Margitsziget újbóli megnyitása még várat magára, egyelőre a Margitszigeti Kisállatkert lakói sem költözhetnek vissza. A Fővárosi Állat- és Növénykert ugyancsak azzal magyarázta, akárcsak a főpolgármester: “Bár a védművek megvédték a sziget belsejét, de az áradással együtt természetesen a talajvíz is megemelkedett. A talaj átázott, és sok helyen a fákat is biztosítani kellett, hogy ne dőljenek ki emiatt. A földnek tehát még száradnia kell, és meg kell vizsgálni azt is, hogy minden biztonságos-e ahhoz, hogy a nagyközönség újra birtokba vegye a Margitszigetet. (…) Időben jelezzük, ha a Margitszigeti Kisállatkert ismét állatokkal benépesítve várja majd az érdeklődőket”.

A Főkert munkatársai amúgy a Római-partot és az Óbudai-szigetet is átvizsgálják: ott szintén felmérik a felázott gyökérzetű, emiatt veszélyessé vált fák állapotát, és beavatkoznak ott, ahol szükséges. Nagy valószínűséggel a rakpartra telepített növények 80 százaléka átvészelte az árvizet. Ahol pusztított a víz, és sérült a növényállomány, ott viszont fokozatosan újratelepítenek.

Kiemelt fotó: A tetőző Duna Budapesten az Árpád hídnál és a Margitszigetnél 2024. szeptember 21-én; MTI/Máthé Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top