nlc.hu
Aktuális
Az ALS-beteg Skripeg Béla állapota

„Ez egy szenvedés minden nap, minden percben” – Karsai Dániel sorstársa is az eutanáziáért küzd

Megrázóan nyilatkozott arról, hogy már felkészült a halálra.

Az ALS-beteg Skripeg Béla a napokban elhunyt Karsai Dániellel nem csak sors-, de harcostársak is voltak, hiszen együtt küzdöttek azért, hogy törvényes legyen Magyarországon az eutanázia. A 64 éves, Etyeken élő férfi – akit borzasztóan megviselt az alkotmányjogász elvesztése – tovább küzd az eutanázia legalizálásáért.

“Ha holnaptól lenne rá lehetőség, élnék az eutanáziával, vállalnám, hogy elaltassanak! Felkészültem a halálra! (…) Ez egy szenvedés minden nap, minden percben. Volt olyan időszak, mintha kukacok mászkálnának a bőröm alatt. (…) A családom mellettem áll, a feleségem szeretetben ápol a nap 24 órájában, de őket is megszabadítanám a „szenvedéstől” “nyilatkozta megrázóan a Blikknek.

A nagybeteg férfinek már nehezen megy a beszéd. Próbálja magát minél jobban lekötni, de már csak a tévénézés marad, mivel már írni sem képes, és az olvasás sem megy már neki.

A lesújtó diagnózist 2022 januárjában kapta meg Béla, aki tavaly márciusban még autót vezetett, aztán gyorsan leromlott az állapota, jelenleg pedig már szinte mozdulni sem képes. Szívszorító, ahogy vallott a lapnak az állapotáról és az érzéseiről: “Nem kell minket sajnálni, csak tiszteletben kellene tartani a kérésünket és az állapotunkat. (…) Teljesen tehetetlen vagyok, megváltás lenne számomra a halál”.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top