nlc.hu
Aktuális
Többszörösen túlárazott segélycsomagokkal loptak el 10 milliárd forintot

Ezer forintért vette a segélynek szánt kristálycukor kilóját egy kormányzati szerv

Korrupció felsőfokon: uniós projekt kapcsán derített fel tízmilliárdos túlárazást az Integritás Hatóság.

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, hanyag kezelés és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás miatt tesz feljelentést az Integritás Hatóság (IH). Négy vizsgált projekt közül kettőben összesen 10,2 milliárd forintos túlárazást állapítottak meg. Az IH közleménye szerint a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében lezajlott négy, uniós támogatású projektre támogatást elnyerő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) olyan beszállítókkal dolgozott, amelyek

extrém módon túlárazva számoltak el

alapvető élelmiszereket. A korrupció gyanús ügyeket intéző SZGYF a visszaélések jelentős részében a Balog Zoltán miniszter vezette Emmi alá tartozott. A hatóság szerint a három ajánlattevő egymással potenciálisan összejátszva határozta meg a beszerezni kívánt termékek árait a közbeszerzési eljárás során – közölte a hatóság.

Ezer forintért vette a segélynek szánt kristálycukor kilóját egy kormányzati szerv

Az eljárások alapján valószínűsíthető, hogy

·        az egyik projekt (RSZTOP-1.1.1-16-2016-00002) esetében a Halker Kft. vezette konzorcium 70 százalékkal, azaz bruttó 7,6 milliárd forinttal túlárazva károsította meg a rászorulókat

·        a másik projekt (RSZTOP-4.1.1.-16-2017-00001) esetében a Káta-Mill Plusz Kft. 37 százalékkal, azaz bruttó 2,6 milliárd forinttal túlárazva károsította meg a rászorulókat.

 A hatóság szerint nagyrészt ezek a cégek felelősek azért, hogy 38 százalékkal, számszerűen 1,4 millió csomaggal kevesebbet kaphattak a rászorulók. A felelőtlen gazdálkodás folyományaként 3,7 millió helyett 2,3 millió csomagot lehetett csak kiosztani.

Az élelmiszercsomagokba tett, egy kilós kristálycukrot

az SZGYF a KSH által mért bruttó fogyasztói ár majdnem ötszöröséért vette. A 266 forintos kristálycukrot már a program kezdetekor 960 forintért szerezték be. A termék ára öt évvel később 1036 forintra nőtt (akkor 262 forint volt az átlagos bolti ár).

Ezer forintért vette a segélynek szánt kristálycukor kilóját egy kormányzati szerv

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke a vizsgálat eredményéről azt mondta: “joggal vonja maga után az egész társadalom felháborodását, hogy ezekben a visszaélésekben szerepet játszó emberek azokon nyerészkedtek, akik a legjobban rászorulnak és akik védtelenek, az időseken és a szegényeken. A két cég nevével fémjelzett hálózat gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot lopott el a szegényektől. Az ügy ékes példája annak, amit gyakran hangoztatok a nyilvánosság előtt: a

hatalommal való visszaélés és a korrupció

éppen a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket károsítja meg”.

Biró szerint

“valószínűleg sajnos ez az ügy is egy lesz a sok közül, amelyekben mire érdemi előrelépés történik, addigra az elkövetők és az ellopott pénz nyomtalanul eltűnnek, gyakorlatilag következmény nélkül”

. Az Integritás Hatóság elnöke ugyanakkor hozzátette: “a megfelelő jogkörökkel felruházva a hatóság időben és teljeskörűen fel tudja tárni az ilyen ügyeket, végig tudja vinni ezeket az eljárásokat, vissza tudja szerezni az ellopott pénzt és segít felelősségre vonni a bűnösöket, ezért is elengedhetetlen a hatóság jogköreinek mihamarabbi rendezése”.

A négy vizsgált, SZGYF-hez kapcsolódó projekt

2016. október 1. és 2023. december 31. között összesen 31,2 milliárd forint támogatást kapott, ebből 85 százalék volt európai uniós forrás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top